Vi skal modvirke mavefornemmelser i folkekirken

Præstens teori og praksis skal hænge sammen fra teologistudiet til afskedsgudstjenesten, siger Birgitte Graakjær Hjort, ny leder af folkekirkens videns- og udviklingscenter og af Pastoralseminariet i Aarhus

Birgitte Graakjær Hjort.
Birgitte Graakjær Hjort. Foto: Arkivfoto.

Hvad ser du som de største opgaver for en folkekirkelig uddannelsesinstitution i dag?

Helt enkelt at gøre det attraktivt at være præst. Præstearbejdet er for mig at se et af de bedste job, man kan drømme om. Og det er en vigtig opgave for en folkekirkelig uddannelsesinstitution som Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter at få dem, der skal uddannes til at være præster, til at se præstejobbet i det lys. Det er den største motivation for at arbejde fagligt livet igennem med det at være præst.

Rektor for de nye institutioner Hans Vium Mikkelsen har udtalt, at han håber, den nye præsteuddannelse og det nye videns- og udviklingscenter kan blive en markant spiller i den kirkelige debat. Hvordan vil du arbejde for det?

Jeg er rørende enig. Vi skal klart præge debatten. Hvis jeg skal skære ind til benet, vil jeg sige, at vi skal modvirke, at vi baserer tingene på mavefornemmelser. Megen debat i folkekirken er i dag bygget på det. Centret skal bidrage til, at vi står lidt mere på sikker grund, når vi udtaler os. Desuden er det et tværfagligt center, så vi kan også bidrage til debatten ved at belyse en sag både teologisk og sociologisk. Det skal gerne kvalificere debatten.

Pastoralseminariet er tidligere blevet kritiseret for at være for teoretisk. Er det en kritik, du vil reagere på?

For mig at se er kunsten at få teori og praksis til at spille sammen. Vi skal fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter sørge for, at teori aldrig bliver på bekostning af praksis og omvendt. Centret er ikke sat i verden for at teoretisere, men for at der bliver et samvirke mellem teori og praksis.

Teori og praksis skal også meget gerne være et livslangt forløb. Det bør ikke være sådan, at man som præst tænker efter x antal års teori, at nu skal jeg ud i praksis. Det tankesæt vil jeg gerne modvirke. Teologien og teorien skal følge præsten fra den første dag på teologistudiet, til vedkommende holder sin afskedsgudstjeneste før pensionen. Det er idealet.

Hvad er det for en teologi, du vil præge de nye teologer med?

Jeg kan sige så meget, at jeg altid har haft et stort hjerte for diakonien. Men min opgave bliver ikke at sælge en bestemt teologi, men sammen med mange andre at bidrage til at dygtiggøre teologer.