Diakoni frem for navlepilleri i folkekirken, tak

Peder Thyssen, der er korshærspræst og næstformand i Rådet for Socialt Udsatte i Odense Kommune, finder det kun naturligt, at kirke og kommune i fællesskab tilbyder socialt udsatte i Odense et fristed

Peder Thyssen er korshærspræst og næstformand i Rådet for Socialt Udsatte i Odense Kommune.
Peder Thyssen er korshærspræst og næstformand i Rådet for Socialt Udsatte i Odense Kommune.

Sct. Hans Kirke i Odense har indgået samarbejde med kommunen om et midlertidigt udendørs opholdssted for byens socialt udsatte. Mener du, det er kirkens opgave?

Helt sikkert. Kirken er en del af samfundet, og det er vigtigt, at den tager ansvar, hvor den kan. Teologisk, samfundsmæssigt og menneskeligt er det det eneste forsvarlige.

Flere naboer og butiksejere nær Sct. Hans Kirke er stærkt utilfredse med det nye fristed for socialt udsatte. Skal man som kirke, især i tætbefolkede områder, ikke også tage hensyn til dem?

Jeg har siddet med til møder med de erhvervsdrivende i området, og man skal selvfølgelig lytte til deres bekymringer. Men de socialt udsatte er også borgere i byen og skal ligesom alle andre være et eller andet sted. Og så er det særligt godt ved kirken, da det sender et signal om socialt ansvar og medmenneskelighed et budskab, der bør være højt prioriteret.

Oplever du en generel tendens i samfundet til, at man ikke vil have de socialt udsatte i sin baghave så at sige?

Sådan har det altid været i de 30 år, jeg har arbejdet med området. Men jeg synes egentlig, at der fra mere officielt hold som politikere og presse er kommet en mere positiv holdning til de socialt udsatte. Det ser man jo netop her i Odense, hvor kommunen også i den igangværende byfornyelse har tænkt områder til socialt udsatte med ind i den ellers pæne og prestigefyldte nye byplanlægning. Men om det får almindelige borgere til at følge trop, tør jeg ikke sige.

Sct. Hans Kirke og mange andre kirker er også et yndet og som sådan promoveret turistmål, men de besøgende kan måske blive skræmt væk af de socialt udsatte. Skal man ikke tage det hensyn?

Næ, det er der slet ikke grund til. De socialt udsatte er overordnet set fredelige mennesker som du og jeg, og det vil kun være godt at vise turister et helt billede af den danske folkekirke, som gerne skulle være både pæne bygninger og diakoni. Turisterne kan måske ikke med deres iPhone tage et helt så rent billede af kirken, når de socialt udsatte også er der, men det må komme i anden række.

Er der for få kirker i Danmark, der involverer sig i arbejdet med socialt udsatte?

Ja, men folkekirken er desværre ikke gearet til det. Ekspertisen er der simpelthen ikke. Derfor kunne man ønske, at kirkerne i langt højere grad indgår samarbejder med de organisationer og offentlige instanser, der har ekspertisen og i mange år har arbejdet med området. Det ville klæde folkekirken at bruge især økonomiske ressourcer på et sådant arbejde. Så giver det mening at være kirke og kristen, i stedet for at det hele bare går op i navlepilleri og egen fordybelse.