500-året for Reformationen forberedes verden over

I flere lande har forberedelserne til stort anlagte fejringer af reformationsjubilæet i 2017 været i gang i flere år

Der er selvsagt mange aktiviteter, der foregår i Tyskland, hvor Reformationen har sin vugge. Men de nordiske kirker er også ved at komme på banen.
Der er selvsagt mange aktiviteter, der foregår i Tyskland, hvor Reformationen har sin vugge. Men de nordiske kirker er også ved at komme på banen.

Den 31. oktober 2017 er det 500 år siden, at munken Martin Luther slog sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg i Tyskland og indledte Reformationen.

Jubilæet vil blive markeret ved utallige nationale og lokale arrangementer i lande verden over, hvor Reformationen har sat sit aftryk på kirke, kultur, politik og samfund.

Mest markant bliver fejringen af Reformationen, som resulterede i en deling af den katolske kirke og en række protestantiske kirkeretninger, i Tyskland.

Her har man været i gang med forberedelserne til reformationsjubilæet i 10 år, og jubilæet bliver blandt mange andre aktiviteter fejret med en opførsel af en Luther-musical i Stuttgart og en række teaterstykker i delstaten Baden-Württemberg. Der vil i en såkaldt Luther-have i Wittenberg blive plantet i alt 500 træer fra 2008 til 2016 af repræsentanter fra lutherske kirker og en række tværkirkelige gæster. I Wittenberg vil Det Lutherske Verdensforbund også holde en række seminarer om Reformationen.

Det Lutherske Verdensforbund er involveret i mange af aktiviteterne i forbindelse med reformationsjubilæet. Anne Burghardt, der er ansvarlig for det økumeniske samarbejder i Det Lutherske Verdensforbund i Genve, er overrasket over tilslutningen til reformationsjubilæet på internationalt plan.

”Der er selvsagt mange aktiviteter, der foregår i Tyskland, hvor Reformationen har sin vugge. Men de nordiske kirker er også ved at komme på banen. Det er også meget imponerende at se, hvordan mange lutherske minoritetskirker i særligt Europa og Latinamerika lægger mange kræfter i forberedelsen af reformationsjubilæet,” siger Anne Burghardt.

I Brasilien vil man eksempelvis producere en række film om Reformationen og muligvis et mindefrimærke i samarbejde med det brasilianske postvæsen. Et hornorkester vil desuden spille i alt 500 koncerter i anledning af 500-årsjubilæet.

”Det er imponerende, hvor mange kirker der allerede er begyndt med at udvikle planer for reformations-jubilæet. Det viser, at lu-therske kirker rundt om i verden ser 500-året for Re-formationen som en mulighed for at reflektere over, hvem de er, og hvad de som kirker gerne vil,” siger Anne Burghardt.