Gudstjenesten fortsætter mandag morgen

På mandag mødes kristne fra alle grene af kirken på Djursland til det årlige Korsvejforum, og der har aldrig været flere tilmeldinger end i år

Gudstjenesten fortsætter mandag morgen

Det er højsæson for kristne lejre og stævner i det ganske land, og på mandag mødes 150 kristne på Djurslands Efterskole i Østjylland til fem dages sommerlejr under temaet ”Slå rødder”.

Rødder i kirkens tradition, rødder i Jesus, i verden og i livet.

Lejren er et Korsvejforum arrangeret af korsvejsbevægelsen, en tværkirkelig inspirationsbevægelse, der har til formål at samle kristne fra alle fløje af kirken, og i år har flere tilmeldt sig lejren end nogensinde før, forklarer en af arrangørerne, Gullmai Sørensen.

”Vi ligner mange andre kristne lejre, men det, der nok er den største forskel på os og andre, er, at vi prøver at give folk et så stort ejerskab til lejren som muligt. Det hele står ikke klar, når man kommer, fordi folk selv er med til at bygge lejren op. På samme måde er lejren heller ikke slut, før det hele er pakket væk igen. Det gør, at alle deltagere er engagerede i at skabe rammerne. Man kommer ikke som gæst, men som korsvejsdeltager,” siger Gullmai Sørensen.

Korsvej i Danmark er en afstikker af den norske korsvejsbevægelse. Den er indtil videre stadig en græsrodsbevægelse i Danmark, men i Norge, og til dels i Sverige, har korsvej været godt i gang siden tidligt i 1980'erne.

Bevægelsen blev igangsat af to nordmænd, der var børn af Jesusbevægelsen, en amerikansk, karismatisk vækkelsesbevægelse, som begyndte i Californien i USA.

Den spredte sig til Norge i begyndelsen af 1970'erne og tiltrak med sin politiske og religiøse radikalitet mange unge mennesker, men var på tilbagegang igen et årti senere.

De to nordmænd havde ladet sig inspirere i deres tid i Jesusbevægelsen, og de ville føre den inspiration videre til den næste generation af nordmænd.

Derfra opstod foreningens fire grundlæggende retningslinjer: at søge Jesus Kristus, bygge fællesskab, leve enklere og fremme retfærdighed.

”Korsvej er også inspireret af de tyske kirkedage. I Tyskland formåede man at kombinere det politiske med det kirkelige på den måde, at man kunne gå i demonstration mod atomkraft og samtidig synge Luthers salmer på 47 vers. Korsvej går grundlæggende ud på at holde fragmenterne i livet sammen. At skabe helhed i sit liv. Det handler om at finde ud af, hvordan man sammenholder det at gå i kirke om søndagen med at stå op mandag morgen og leve som kristen,” siger Gullmai Sørensen.

Korsvejslejrene bliver holdt hvert år i Norge, hvor lejren hvert andet år er en stor fællessammenkomst for både danskere, nordmænd og svenskere.

Der er desuden nationale lejre hvert andet år. Da antallet af deltagere vokser lejr for lejr, har korsvejsbevægelsen i Danmark nu organiseret sig som en forening, og derfor har arrangørerne i år besluttet sig for at konstituere en bestyrelse.

Det er tredje gang, at korsvejsbevægelsen arrangerer et Korsvejforum i Danmark.