Kirken beskyldes for at svigte forfulgte kristne

De danske missionsselskaber og kirkelige ngo'er har været alt for stille i forbindelse med forfølgelsen af og drab på kristne i Irak. Det mener flere kritikere, der peger på politisk korrekthed og berøringsangst. Vi er i gang, svarer organisationerne

Her ses kristne flygtninge, som tidligere måtte flygte til Mosul på grund af truslen fra Islamisk Stat. De er nu flygtet for anden gang til byen Erbil, hvor de opholder sig i Saint-Joseph-kirken.
Her ses kristne flygtninge, som tidligere måtte flygte til Mosul på grund af truslen fra Islamisk Stat. De er nu flygtet for anden gang til byen Erbil, hvor de opholder sig i Saint-Joseph-kirken.

Der er gået mindst to måneder, siden de første beretninger om drab på kristne i det nordlige Irak tikkede ind. Islamisk Stat (IS), tidligere Isil, har fordrevet hele kristne byer og dræbt flere kristne irakere, men de danske missionsselskaber og kirkelige nødhjælpsorganisationer har forholdt sig pinligt passive.

Det mener flere kritikere, der har ytret deres utilfredshed på især sociale medier som Facebook, heriblandt sogne- og migrantpræst ved Sct. Hans Kirke i Odense Massoud Fouroozandeh.

”Det er trist at se, at alle de store missionsselskaber og humanitære organisationer, der arbejder under folkekirkens navn, har forholdt sig helt tavse. Hvis organisationerne virkelig er vores kristne repræsentanter og ambassadører, så må de også komme ud af busken,” siger han.

Danmission og Folkekirkens Nødhjælp arbejder lige nu på en appel om forbøn for forfulgte minoriteter og har gennem Danmission i går oprettet en indsamling til lokale kirkelige organisationers arbejde i det nordlige Irak. Men indsatsen kommer sent, og opmærksomhed på problematikken omkring forfulgte kristne mangler generelt, mener Massoud Fouroozandeh. Han peger på en generel berøringsangst, hvor man ikke vil gå i clinch med muslimer:

”Der bliver lagt ikke bare fingre, men hænder imellem, når det drejer sig om islam og en berettiget kritik heraf. Det skyldes simpelthen en overdreven politisk korrekthed, der gør, at det er ilde set at kritisere islam,” siger han, der i søndags ved højmessen opfordrede menigheden til at bede og tænde lys for de forfulgte kristne.

Også Hanna Ziadeh, ph.d.-studerende ved RUC med speciale i Irak, ryster på hovedet af den kirkelige indsats, når det drejer sig om forfulgte kristne i Mellemøsten:

”Selv præsident Obama, en enormt politisk korrekt politiker, har brugt ordet 'barbarisme' om det, der foregår i Nordirak lige nu, men hvor er den danske kirke? Der er tale om et totalt svigt af de kristne i Mellemøsten. Der har været et alt for ensidigt fokus på andre kriser i verden, eksempelvis Gaza, og på den bløde dialog,” siger han, der finder det naturligt, at kristent funderede organisationer har et særligt fokus på at hjælpe kristne:

”Man sætter jo heller ikke spørgsmålstegn ved, at fagbevægelsen har fokus på arbejderne, og Dansk Kvindesamfund på kvinder,” siger han.

Men der er faktisk lokalt i sognene stor sympati med de forfulgte, irakiske kristne hvis bare sognebørnene oplyses om situationen. Det er sognepræst ved Sorgenfri Kirke Søren Hermansens erfaring på baggrund af en særlig kollekt for få uger siden. Her samlede kirken ind til fordel for de forfulgte kristne irakere, og der kom tre gange så meget i kirkebøssen som ved andre kollekter.

”Kirkefolket skal vækkes, for der er i Irak en gammel kristen kultur, der helt er ved at forsvinde. Der er slet ikke fokus nok på situationen, og det burde være en opgave for folkekirken gennem eksempelvis Folkekirkens mellemkirkelige Råd,” siger han.

Formanden for Folkekirkens mellemkirkelige Råd, ph.d. og konsulent Mogens S. Mogensen, afviser kritikken. Over flere år har rådet haft fokus på kristenforfølgelser, mener han og nævner flere konferencer med topforskere og -politikere, heriblandt daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF), en høring på Christiansborg og et samråd i Folketinget.

”Vi kan som råd ikke sende vores generalsekretær til Irak med en sæk ris til de forfulgte, men vi kan appellere til et politisk fokus på kristenforfølgelser, så det tænkes med i flygtninge-, udenrigs- og udviklingspolitikken. Og opfordre til bøn og bidrag til de organisationer, der arbejder i marken,” siger han og nævner, at Folketinget i søndags bevilligede to millioner kroner ekstra til flygtninge i Irak gennem Dansk Flygtningehjælp.

Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, mener bestemt, at organisationen er sig sit ansvar bevidst. Ngo'en har sammen med lokale kirkelige organisationer arbejdet i Nordirak siden januar i år, oplyser han, men Folkekirkens Nødhjælp gør ikke nødvendigvis opmærksom på alt arbejde, som organisationen laver.

”Sidder du som en lille minoritet og trues på livet, kan det være benzin på bålet, hvis det kommer forfølgerne for øre, at du gør opmærksom på dig selv,” siger han.

Også formanden for Danmissions bestyrelse, Roskildes biskop Peter Fischer-Møller, afviser enhver kritik af en for blød linje:

”Det handler ikke om at være flink, men om at være realistisk og lytte til, hvad de kristne i Mellemøsten siger, der er bedst for dem. De er taknemmelige for vores forbøn og støtte, men de skal ikke leve sammen med dig eller mig i Roskilde eller København, men med deres muslimske naboer. Hvis vi dæmoniserer islam generelt, risikerer vi at bidrage til en forgiftning af forholdet mellem kristne og muslimer i Mellemøsten,” siger han.