Kristne asylsøgere foreslås isoleret

På tyske asylcentre er vold mod kristne flygtninge så udbredt, at en tysk politiker vil skille flygtningene efter tro

Hver måned finder voldelige episoder sted på danske asylcentre, og i en del af tilfældene er der tale om religionsmotiveret vold begået mod kristne flygtninge. Nu har den tyske avis Die Zeit og bayrisk tv's nyhedsmagasin report München efter fælles efterforskning afsløret, at tyske asylcentre har lignende problemer. Arkivfoto fra Dansk Røde Kors Asylcenter i Jelling.
Hver måned finder voldelige episoder sted på danske asylcentre, og i en del af tilfældene er der tale om religionsmotiveret vold begået mod kristne flygtninge. Nu har den tyske avis Die Zeit og bayrisk tv's nyhedsmagasin report München efter fælles efterforskning afsløret, at tyske asylcentre har lignende problemer. Arkivfoto fra Dansk Røde Kors Asylcenter i Jelling.

Hver måned finder voldelige episoder sted på danske asylcentre, og i en del af tilfældene er der tale om religionsmotiveret vold begået mod kristne flygtninge.

Et af de mest brutale tilfælde fandt sted for nogle måneder siden, da en afghansk kristen blev stukket ned af en muslim på et asylcenter i Avnstrup.

Nu har den anerkendte tyske avis Die Zeit og bayrisk tv's nyhedsmagasin report München efter fælles efterforskning afsløret, at tyske asylcentre har lignende problemer. Ifølge de to medier er kristne familier fra især Syrien og Irak på flere asylcentre blevet udsat for trusler, mobning og vold fra de muslimske beboere.

I et enkelt tilfælde valgte en kristen familie endda at rejse tilbage til det krigshærgede Irak.

Familien kunne ikke holde den psykiske og fysiske terror ud, som en syrisk islamist udsatte den for på asylcentret, og nu lever den i stedet på flugt fra krigen et sted i Irak.

Medieberetningerne får den konservative kristeligt-sociale politiker Johannes Singhammer (CSU) til at reagere. Han forlanger, at Tyskland opretter asylcentre udelukkende for kristne flygtninge.

”De kristne flygtninge bør bo sammen i et center, for på den måde undgår vi, at de oplever nye slemme ting her i Tyskland. Det vil også være en fordel for dem at være sammen, fordi mange af dem har de samme traumatiske oplevelser bag sig, og på den måde kan de lettere finde personer at udveksle erfaringer med,” siger han til report München.

Simon Jakob, der er leder af Centralrådet for Orientalske Kristne i Tyskland, støtter politikerens krav.

”Det vil være godt, hvis flygtninge fremover opdeles efter religion og anbringes i rene muslimske eller kristne asylcentre,” siger han til Die Zeit.

I Danmark har en lille gruppe kristne flygtninge ganske vist boet for sig selv uden for et flygtningecenter på Langeland, men det er ellers ikke officiel dansk politik at adskille flygtninge efter deres tro.

Tyskerne reagerer da også blandet på Johannes Singhammers forslag om et rent kristent asylcenter. For eksempel er mange egyptiske kristne, koptere, meget kritiske over for politikerens idé.

På internetsiden ”Koptere uden grænser” spørger flere koptere, hvorfor politikerne ikke i stedet for udviser de muslimer, der angriber kristne på asylcentrene.

”Kan det være rigtigt, at muslimer skal blive boende her og opdrage deres børn efter disse religionsracistiske fjendebilleder?”, spørger en kopter i en kommentar på internetsiden.

Ligesom i Danmark har tyskerne ingen statistikker over, hvor udbredt vold og trusler imod kristne er på asylcentrene, men ifølge Centralrådet for Orientalske Kristne i Tyskland og medarbejdere på flere flygtningecentre er tallet stigende.

Der findes endda flere eksempler på, at kristne flygtninge må flytte flere gange fra center til center, fordi de hver gang udsættes for forfølgelse.

Asylcentre i Danmark organiseres ikke efter religion, fortæller Katrine Syppli Kohl, der som ph.d.-stipendiat ved Sociologisk Institut, Københavns Universitet, forsker i flygtninge og asylcentre. Hun mener heller ikke, at det er ”en særlig nem eller god løsning altid at opdele folk efter religion”.

”Det er ikke praktisk at administrere, og der er hele tiden et pres på systemet. Så man kan sagtens stå i en situation, hvor der ikke er plads til en asylsøger et bestemt sted,” siger hun.