Gå i kirke tre gange - og fortæl præsten din mening

Den monologe prædiken er ikke den bedste måde at komme i dialog med hele sognet på, mener præst Sara Yun Mikaelsson. Derfor har hun oprettet et gudstjenestepanel, der skal vurdere prædikenen og gudstjenesten

Brug muligheden for at give feedback på præstens prædiken, lyder opfordringen. Her hilser præsten i Randers Kirke på kirkegængerne efter gudstjenesten.
Brug muligheden for at give feedback på præstens prædiken, lyder opfordringen. Her hilser præsten i Randers Kirke på kirkegængerne efter gudstjenesten. . Foto: Lars Rasborg.

Sara Yun Mikaelsson har været præst i midtsjællandske Ugerløse i seks år. Hun har taget mange forskellige initiativer og vil nu gerne se på, hvordan det er gået dem. Det er blevet til en bred undersøgelse med gruppeinterviews med folk fra sognet. Og søndagens prædikener skal også undersøges nærmere.

Derfor er der oprettet et gudstjenestepanel, som i de kommende måneder har sagt ja til at komme i kirke tre gange på tre måneder. Efterfølgende inviteres panelet til en middag med præsten og en samtale om godt og dårligt ved prædikenen og gudstjenesten generelt.

”Jeg håber, at kirken kan komme i dialog med sognet, sådan at kirken bliver lige så mangesidig, som der er folk i sognet,” siger Sara Yun Mikaelsson.

Fire mennesker, som kommer sporadisk til gudstjeneste, har meldt sig.

”Jeg tror ikke, at den bedste kommunikationsform til at skabe tro og liv er at træde op i tønden og tale ud over folk. Jeg vil gerne undersøge, om man kan lave prædikenen som en dialog. I en prædiken mangler du, at folk kommer på banen, og man husker tit bedst det, hvor man har været aktiv i processen,” siger Sara Yun Mikaelsson og forklarer, at hun derfor i første omgang gerne vil åbne for en samtale med folk om prædikenens indhold og dernæst formen.

Derudover har hun også en gruppe mennesker fra den faste menighed, hun mødes med, og som giver feedback på søndagens budskab fra prædikestolen. Ifølge hende betyder det, at gudstjenestedeltagerne bliver engageret, og hun kan selv bedre målrette sine prædikener.