Prøv avisen

Konflikt om kendt indvandrerpræst blusser op igen

Massoud Fouroozandeh stopper nu som præst i Fyns Stift. Foto: Malte Kristiansen

Den omdiskuterede præst Massoud Fouroozandeh er snart færdig i sin nuværende ansættelse i Fyens Stift. En ny stilling er slået op, men den er helt umulig for dansk-iraneren at arbejde i, mener han selv. Biskop afviser kritikken

Længere tids konflikt mellem sogne- og migrantpræst Massoud Fouroozandeh og biskop i Fyens Stift Tine Lindhardt kulminerer nu med, at indvandrerpræsten stopper. Præsten er blevet rost for sit missionsarbejde blandt indvandrere og kritiseret for at døbe uden at sikre medlemskab af folkekirken. Nu har Fyens Stift opslået en halvtidsstilling som migrantpræst, og i dag er der an-søgningsfrist. Massoud Fouroozandeh kalder indholdet af stillingen ”en indirekte måde at lukke og slukke migrantarbejdet” på:

”Arbejdet, jeg og andre har udført, er først nu ved at bære frugt, men det kvæles.”

Massoud Fouroozandeh er indtil den 15. september ansat i en treårig projektstilling, der består af en halvtidsstilling som sognepræst ved Sct. Hans Kirke i Odense finansieret af Fyens Stift og en halvtidsstilling som migrantpræst for hele landet finansieret af en privat fond. Massoud Fouroozandeh vil ikke søge den nye stilling, men afviser, at han selv stopper samarbejdet. Han mener, at stillingen er indrettet, så han ikke kan udføre sit arbejde.

”Jeg synes, det er ærgerligt, at stillingen ændres. Migrantarbejdet kan kun lykkes der, hvor man har det ene ben blandt migranterne og det andet i folkekirken. Man skal være brobygger. Sådan er min stilling opbygget. Den nye stilling er desværre lavet sådan, at sognepræststillingen er skrottet,” siger han.

”I den nye stilling bliver en migrantpræst pålagt at have et samarbejde med dem, der hele vejen og åbenlyst har modarbejdet migrant- og missionsarbejdet. Man er en del af for eksempel stiftsarbejdet blandt muslimer uden at missionere. Jeg mener, en migrantpræst også bør arbejde med mission.”

Massoud Fouroozandehs ansættelse udløber den 15. september. Han venter nu på, om missionsbevægelsen Church of Love, hvor han blandt andet udfører sit migrantarbejde, godkendes som valgmenighed.

Tine Lindhardt, biskop i Fyens Stift, finder det ikke afgørende for arbejdet som migrantpræst, om man også er sognepræst. Mulighederne er under alle omstændigheder gode for brobygning mellem migranter og folkekirke:

”Stillingen er slået op, fordi der i løbet af det treårige projekt er igangsat et arbejde, som det er vigtigt at fortsætte i stiftet. Der er ikke på nogen måde en kritik af eller et opgør med det tidligere arbejde, men derimod en anerkendelse af, at migrant- og missionsarbejdet er et vigtigt område,” siger hun og tilføjer, at vedkommende, der ansættes, naturligvis bliver en del af det eksisterende migrant-arbejde i stiftet. Men der er plads til forskellighed.

”Man bliver en del af stiftets samlede migrantarbejde, men for mig har tanken været, at det er godt, at der er forskellige ben at gå på i det arbejde,” siger hun.

Dr.theol. Viggo Mortensen mener, at folkekirken ikke altid er så rummelig, som den bryster sig af at være.

”Man ser et principielt kultursammenstød mellem en kirkelig entreprenør og et kirkeligt hierarki præget af tjenestemandstankegang. Men det handler også om, hvilken fromhedskultur, man mener, er den rigtige at møde nutidens udvikling med. Det er rigtigt, at man i det traditionelle, danske migrantarbejde holder noget igen med at tale om Gud og Jesus, da man ikke vil skræmme eller fornærme nogen. Den tilgang har Massoud Fouroozandeh ikke,” siger han.