Prøv avisen

Borgerlige vil finde statspenge til Luther-fejring

Reformationen med Martin Luther i spidsen fylder 500 år i 2017, og det bør give anledning til stor opmærksomhed omkring begivenhedens betydning for det danske samfund, mener De Konservative. Foto: Arkivfoto.

De Konservative ønsker fejringen af Reformationen på finansloven

Knap to et halvt år før Danmark fejrer 500-året for Reformationen, er festkassen tom. Det Konservative Folkeparti foreslår derfor at afsætte fire-fem millioner kroner på Finanslov 2015, som skal hjælpe med at skaffe fondsmidler.

Konservativ kirkeordfører Charlotte Dyremose understreger, at folkekirken har mange projekter på vej og allerede har afsat syv millioner kroner til Luther-fejring.

”Det er mere aktiviteter omkring den samfundsmæssige og kulturelle betydning af Reformationen, som mangler finansiering. Derfor ønsker vi at afsætte mellem fire og fem millioner kroner på Finanslov 2015 for at få løbet disse projekter i gang,” siger hun.

Præsidiet for Reformationsjubilæets Fejring i Danmark har siden 2011 haft ansvaret for den nationale fejring, herunder at rejse de nødvendig fondsmidler. Formand er professor Jens Oddershede.

”På nuværende tidspunkt er der ingen tilsagn fra fonde hjemme endnu, men jeg er optimistisk med hensyn til en finansiering af en række jubilæumsprojekter, især hvis der bliver afsat et beløb på finansloven. For at vi kan være det bekendt, skal vi nok op på et tocifret millionbeløb i fondsmidler,” siger han.

Venstres forskningsordfører, Esben Lunde, understreger, at det endnu er uvist, hvilke partier der kommer til at stå bag Finanslov 2015.

”Men jeg har stor sympati for fejringen af reformationsjubilæet, fordi det bidrager til forståelse af vores samfund både i historisk og i fremadrettet perspektiv. Det ligger også fint i tråd med, at den tidligere VK-regering besluttede, at reformationsjubilæet skal fejres i en større sammenhæng. Men ambitionsniveauet må sættes efter det, som man politisk vil sætte midler af til, og som man kan få fondsmidler til,” siger han.

Kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF) bakker fuldt og om forslaget. Også kulturordfører Mette Bock (LA) finder fejringen væsentlig.

”Jubilæet er vigtigt og skal prioriteres. Præcis hvor midlerne skal komme fra, må vi se nærmere på,” siger hun.

Enhedslisten finder, at der er ”langt vigtigere ting at bruge penge på”. Og SF har ikke ønsket at prioritere midler til reformationsjubilæet i partiets udspil til finanslov, men kirkeordfører Pernille Vigsø Bagge er positivt indstillet, hvis der kan findes en fornuftig finansiering.

Formand for Folketingets Kulturudvalg, Flemming Møller Mortensen (S), opfordrer præsidiet til at henvende sig til Folketinget, men er ikke sikker på, at det er ”naturligt at bruge skattekroner” på projektet. Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra De Radikale.

Andre læser lige nu