Prøv avisen

Danmark bliver kraftcenter for Jehovas Vidner

ArkivFoto fra Jehovas vidners Landsstævne på NRGi Park i Århus har samlet over 17.000 troende på første dagen 18. juli. Heraf lod mere end 150 sig døbe.

Jehovas Vidner sælger ud af ejendomme for at gøre Holbæk til skandinavisk hovedsæde for omkring 50.000 Jehovas Vidner

Utah har mormonerne, Clearwater i Florida har Scientology og Holbæk står til at blive kraftcenter for Jehovas Vidner. Det fortæller P4 Sjælland.

Jehovas Vidner sælger nemlig ud af ejendommene i Norden og samler de administrative kræfter i Holbæk, som nu er blevet Jehovas Vidners skandinaviske hovedsæde for omkring 50.000 Jehovas Vidner i Danmark, Norge, Sverige og Island.

TemaJehovas Vidner
 
Et af de steder, der er sat til salg for 80 millioner kroner, er det svenske hovedsæde i Arboga Kommune, 150 kilometer øst for Stockholm. Her boede indtil for et år siden omkring 100 Jehovas Vidner, der arbejdede med trykkeri, bibeloversættelse og lignende.

Ifølge en række udsendelser i Svensk tv, STV, så skyldes flytningen til Holbæk blandt andet en skattesag i Sverige, hvor de svenske myndigheder har afvist, at Jehovas Vidners hovedsæde kan sidestilles med et kloster.

Derved ville Jehovas Vidner slippe for at betale arbejdsgiverafgifter og indkomstskat for omkring 100 medarbejdere.

Læs også10 vigtigste ting at vide om Jehovas Vidner
 
Talsmand for Jehovas Vidner i Skandinavien, Tommy Jensen, afviser overfor DR Sjælland, at det er derfor, man har solgt en række ejendomme i Sverige og har flyttet hele den skandinaviske administration til Holbæk.

"Beslutningen om flytningen blev truffet før skattesagen. Flytningen skyldes udelukkende udviklingen med internet og kommunikation." 

"Vi kunne se, at det var mere fordelagtigt at være her i Holbæk. Der er jo ingen grund til, at vi har fire kontorer, når ét kontor kan klare det samme for de fire lande," siger han til P4 Sjælland. 

I Danmark ligestilles trossamfund, så de uanset om de er Jehovas Vidner, jøder eller katolikker får en række skattefordele, blandt andet er de fritaget for at betale selskabsskat.