Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Kristenforfølgelser sætter den missionske dagsorden

Fordrevne kristne fra Mosul, som nu lever i flygtningelejre i Levo i det nordlige Irak, beder for de tusindvis af kristne trosfæller, som lige nu er på flugt fra Islamisk Stat. - Foto: Scanpix

I denne weekend holder Danmarks største missionsselskab, Danmission, repræsentantskabsmøde med rekordregnskab i ryggen. Samtidig skærper organisationen retorikken i debatten om forfulgte kristne

Til weekendens repræsentantskabsmøde i Danmission på Hotel Nyborg Strand kan generalsekretær Mogens Kjær præsentere et rekordregnskab med en historisk høj omsætning på 74 mio. kroner. Et tal, som især skyldes en markant stigning i statslige bevillinger fra Danida og Det Arabiske Initiativ under Udenrigsministeriet. Selvom indtjeningen forventes at falde i de kommende år, hvor de statslige bevillinger stabiliseres på et lidt lavere niveau som del af en rammeaftale mellem Danmission og Danida, står det klart, at staten i stigende grad gør brug af missionsselskaberne i udenrigs- og udviklingspolitikken.

Ifølge Mogens Kjær hænger den politiske interesse for de religiøse aktører sammen med, at politikerne har fået øjnene op for, at religion ikke kun er en del af problemet i de mellemøstlige konflikter, men også en del af løsningen.

”Tidligere har mange været af den opfattelse, at religion stille og roligt ville forsvinde, og med den en stor del af verdens konflikter. Mange er nu begyndt at indse, at det ikke hænger sådan sammen. Og at den religiøst baserede dialog er vejen frem,” siger Mogens Kjær.

Dialog, fred og tolerance har længe været blandt nøgleordene for missionsselskabernes internationale arbejde. Men det er samtidig de færreste, der har lyst til at gå i dialog med Islamisk Stat (IS), som de seneste måneder har været på brutal fremmarch i Mellemøsten. Derfor rykker den aktuelle situation i Syrien og Nordirak også afgørende ved den missionske dagsorden herhjemme. Det påpeger en række iagttagere.

”Der er en tydelig forskydning i dansk missionsarbejde i disse måneder,” siger Jonas Norgård Mortensen, mellemøstekspert og indtil 2012 regional chef for Danmission i Mellemøsten.

”Billedligt talt turde vi for 15 år siden slet ikke at gå ind i de muslimske områder. Siden lærte vi at gå derind med pæne ord om dialog og tilgivelse. Nu er vi så ved at finde ud af, at nogle af de muslimske aktører er så brutale og radikaliserede, at dialog ikke giver mening. Det er en modningsproces, som påvirker både den missionske retorik og missionsarbejdet,” siger han.

Den vurdering er tidligere teologi-professor ved Aarhus Universitet Viggo Mortensen grundlæggende enig i.

”Virkeligheden er jo altings prøve, og når virkeligheden strammer til, så bliver fronterne tydeligere,” siger Viggo Mortensen. Når Islamisk Stat aktuelt er med til at vende op og ned på den politiske og menneskelige virkelighed i Mellemøsten, stiller det helt nye krav til alle aktører i regionen, vurderer han.

”De gamle koloniale grænser i regionen er under nedbrydning, og nye vil blive dannet i højere grad efter etniske og dermed religiøse linjer. Det betyder, at de kristne mindretal, der tidligere har levet under nogenlunde beskyttede forhold, nu kommer i klemme og havner i en meget vanskelig situation. Hvis dansk mission og hjælpearbejde ikke er til stede i den situation, vil det være et markant svigt”, siger Viggo Mortensen.

Missionsselskabernes dialogbaserede tilgang til især kristenforfølgelser har tidligere været kritiseret for at være for vag, blandt andet af Indre Missions formand, Thomas Bjerg Mikkelsen. Men ifølge Jonas Norgaard Mortensen er Danmissions aktuelle kampagne for de forfulgte kristne netop et eksempel på en skærpelse af retorikken.

”En tilsvarende kampagne havde man efter min vurdering ikke set for 5-10 år siden. Der er en begyndende erkendelse af, at der faktisk er konflikter, hvor det væsentligste ikke er nuancerne, men simpelthen at melde klart ud om, hvad der foregår,” siger Jonas Norgaard Mortensen.

Spørger man Danmission selv, mener generalsekretær Mogens Kjær ikke, at Irak-kampagnen er en skærpelse af retorikken. Men han pointerer, at der er brug for at tale klart og tydeligt om de kristenforfølgelser i Syrien og Nordirak, som IS og andre ekstremister står bag.

”Vi er en af de organisationer, som længe har peget på de store udfordringer, kristne står over for i Mellemøsten. Og den aktuelle situation i Syrien og Nordirak gør det nødvendigt at tale i endnu klarere tekst. Men vi ønsker på den anden side heller ikke bare at stå fra Danmark og råbe om problemernes omfang. Vi arbejder konkret og praktisk i regionen for et bedre og mere inkluderende samfund, hvor der er plads til kristne og andre minoriteter,” siger Mogens Kjær.