”Vores formidling er måske ikke synlig for den brede offentlighed”

Den digitale Grundtvig-udgave er bestemt ikke forbeholdt forskere, siger Grundtvig Centerets leder Michael Schelde som svar på kritik. Han ved dog ikke, hvor mange der bruger hjemmesiden

193 millioner kroner er den samlede pris for digitalisering, forskning og formidling af Grundtvigs samlede værker. -
193 millioner kroner er den samlede pris for digitalisering, forskning og formidling af Grundtvigs samlede værker. -. Foto: Christoffer Askman/Scanpix.

Ufolkeligt og dårligt formidlet. 

Sådan lyder kritikken i dag af Grundtvig Centeret, der har fået til opgave at digitalisere samtlige af Grundtvigs værker på nettet. I dagens Kristeligt dagblad kalder IT-eksperten Lisbeth Klastrup hjemmesiden grundtvigsværker.dk for en "skitse", der mest af alt fremstår som en side lavet "af fagfolk til fagfolk".

Grundtvig Centerets leder, Michael Schelde, svarer her på den kritik, centeret har mødt for manglende folkelig formidling.

Michael Schelde, hvorfor skal det samlede Grundtvig-projekt koste 193 millioner kroner?

Fordi Grundtvig er en af vores allervigtigste tænkere, digtere og teologer. Han har haft enorm betydning for den samfundsstruktur og det demokrati, vi har i dag. Og fordi vi udgiver Grundtvig efter internationale, filologiske standarder. Det er dyrt, men efter min mening det eneste rigtige at gøre.

Flere kritiserer jer for ikke at prioritere den brede, folkelige formidling. Hvorfor gør I ikke mere på det område?

Det gør vi også. Men en stor del af vores formidlinger måske ikke så synlig for den brede offentlighed. Det gælder foredragsvirksomhed, seminarer på Folkeuniversitetet og konferencer i Vartov. Men alt dette er med til at sætte fokus på Grundtvig på alle niveauer.

I har seminarer, konferencer og ph.d.er om Grundtvigs liturgi og forhold til den franske sociolog mile Durkheim. Hvor er den folkeligt formidlende Grundtvig-biografi, som i stil med Ebbe Kløvedal Reichs ”Frederik” eller Joakim Garffs ”SAK” løfter den brede interesse?

For det første har vi støttet to brede Grundtvig-introduktioner, nemlig Ove Korsgaards ”N.F.S. Grundtvig: Statskundskabens klassikere” og Anders Holms ”Grundtvig - Introduktion og tekster”. For det andet har jeg simpelthen ikke set den ansøgning til en bredt formidlende Grundtvig-bog. Men nu har vi vores egen postdoc Katrine Frøkjær Baunvig til at lave en stor Grundtvig-monografi, som udkommer i 2015.

Den digitale Grundtvig-udgave kritiseres for manglende brugervenlighed og for at være forbeholdt forskere - hvad siger du til den kritik?

Vi gør meget ud af at udarbejde vejledninger til brugen af siden, skrive indledninger til hvert enkelt værk, kommentere og for-klare vanskelige begreber. Så nej, den er bestemt ikke forbeholdt forskere. Vi har også udarbejdet en tidslinje, som forklarer de vigtigste begivenheder i Grundtvigs liv og samtid.

Både du og bestyrelsesformand Mette Bock understreger, at I gerne vil nå bredt ud. Hvor mange bruger online-udgaven af Grundtvigs Værker?

Vi kender ikke de aktuelle tal.