Plejehjem får multireligiøst rum

Alle religiøse højtider skal kunne fejres på Peder Lykke Centret på Amager i København, der i dag indvier et multireligiøst rum til beboerne

Mangfoldighedsplejehjemmet Peder Lykke Centret på Amager i København indvier i dag et fælles religiøst og kulturelt rum. I udgangspunktet er det møbleret med et træbord, og i et skab kan man hente bedetæpper, en madonnafigur, en alterdug, en bibel og en koran. Beboerne Ritta Nielsen og Erik Christiansen er begejstrede for de nye muligheder. -
Mangfoldighedsplejehjemmet Peder Lykke Centret på Amager i København indvier i dag et fælles religiøst og kulturelt rum. I udgangspunktet er det møbleret med et træbord, og i et skab kan man hente bedetæpper, en madonnafigur, en alterdug, en bibel og en koran. Beboerne Ritta Nielsen og Erik Christiansen er begejstrede for de nye muligheder. - . Foto: Paw Gissel.

I går en landsbykirke fra 1500-tallet med prædikestol og døbefont. I dag en moské med bedetæpper og i morgen en caribisk strand med bølgeskvulp og rum for meditation.

Det er nu muligt med drastiske sceneskift på Danmarks første mangfoldighedsplejehjem, Peder Lykke Centret på Amager i København. I dag indvier man et interkulturelt lokale, der er indrettet som et neutralt og fleksibelt rum, der ved hjælp af små film blæst op på væggen kan omdannes til lige den helligdom eller anden kulisse, man kunne tænke sig.

”Det er vigtigt for os, at alle beboere på Peder Lykke Centret i så høj udstrækning som muligt får mulighed for at leve det liv, de gjorde, før de flyttede ind her. Et funktionstab og nye rammer kan afskære den enkelte fra at deltage i eksempelvis gudstjeneste eller fredagsbøn, og her er vores nye rum en mulighed for at praktisere ens religion eller kultur her på stedet,” forklarer centerchef Mette Olsen, der ikke kender til plejehjem med lignende tiltag. Heller ikke i Ældre Sagen har man før hørt om multireligiøse rum på plejehjem.

Men hvis man vil rumme alle, risikerer man så ikke at ramme forbi alle?

”Jeg tror ikke, det bliver et problem. Det er de mennesker, der bor her, der skal forme rummet. Vi skal lytte til deres behov og ikke tro, at vi allerede ved, hvad de har behov for,” siger Mette Olsen.

Peder Lykke Centret er et mangfoldighedsplejehjem med beboere fra ti forskellige lande. Der er dog stadig flest ældre med etnisk dansk oprindelse.

”Men her er det ikke nødvendigvis flertallet, der skal sætte dagsordenen. Det er vigtigt, at alle får mulighed for at praktisere deres religion og traditioner,” siger hun.

Teolog og debattør Katrine Winkel Holm mener ikke, at ”man skal skabe en lighed, som ikke findes” med et fælles religiøst rum.

”På den ene side er det fair, for man skal betjene for eksempel de muslimske beboere. Alle skal kunne være der. Men på den anden side ser jeg det som en fare, at man prøver at skabe en lighed i stedet for at respektere virkeligheden, som den er. Vi lever i et land, som er overvejende kristent, og Grundloven siger, kristendommen har en særstilling. Det er ikke et plejehjems opgave at lave om på det,” siger hun.

Det lyse rum på Peder Lykke Centret er som udgangspunkt møbleret med et aflangt træbord fra Ilva, der leder tankerne hen på et alter. I et skab kan man hente bedetæpper, en madonnafigur, en alterdug, en bibel eller en koran. Det er meningen, at der med tiden skal føjes flere religiøse genstande til samlingen efter beboernes ønsker. Borde og stole kan tages frem efter behov, og hvis mange møder op til fredagsbøn, må de erstattes af bedetæpper.

Ritta Nielsen, 81 år, og Erik Christiansen, 86 år, begge beboere på plejehjemmet, har netop været til gudstjeneste i et andet lokale, men kigger ind forbi det nye rum, der lige nu har et alter med hvid dug, lysestager, kors og bibel. De er begge begejstrede og ser frem til at opleve det nye rum i funktion.

”Jeg er i det meste af mit liv kommet i kirken. Jeg har sunget i kor og været spejder. Så jeg sætter pris på muligheden for at komme i kirke,” siger Ritta Nielsen, der trofast deltager i de to månedlige gudstjenester på Peder Lykke Centret. Det gør Erik Christiansen også, men han ser desuden frem til muligheden for at udforske andre religioner.

”Jeg har altid godt kunnet tænke mig at besøge en synagoge. Så jeg synes, at det er meget interessant med et rum, der giver plads til forskellige religioner,” siger han.

Da de har snuset til det nye rum, vender de begge kørestol og rollator mod kaffebordet i opholdsstuen Værestedet.