Flytning af dansk bispemumie vækker kritik

En afdød dansk biskop har i 300 år ligget i domkirken i Lund. Men nu er han pludselig væk

Domkirken med tvillingetårne i Lund, Skåne.
Domkirken med tvillingetårne i Lund, Skåne.

Den mumificerede biskop Peder Winstrup har ligget i domkirken i Lund i over 300 år. Men nu er han blevet fjernet - ifølge domprovst i lund Håkan E. Wilhelmsson af hensyn til de besøgende i kirkerummet.

”Vores guider har opdaget, at besøgende i kirken er blevet forstyrret, når de har søgt efter en tom krog for at kunne være i fred,” siger han til dagbladet Sydsvenskan.

”Den melding har gjort os opmærksomme på behovet og på, at det kapel, Peder Winstrup lå i, kunne være nødvendigt at inddrage til andre formål, nemlig gudstjeneste,” siger domprovsten.

Siden kroppen blev flyttet fra kapellet i domkirken i Lund, har flere kritiseret beslutningen for at umuliggøre fremtidig undersøgelse af mumien, når kisten ikke længere befinder sig i kirkerummet, for mumien er ifølge svenske historikere en unik kilde til at undersøge levevilkårene i 1600-tallets Sverige.

Enkelte har sågar kaldt beslutningen for et brud på gravfreden. Eksempelvis den besøgende Lise-Lotte Lybeck Erixon, der var mødt op i domkirken, da kisten blev flyttet.

”Jeg mener, at det her er en stor skandale. Det er en gravskænding. Den svenske kirke burde skamme sig, og jeg er meget ked af det,” sagde Lise-Lotte Lybeck Erixon til Sydsvenskan.

Peder Pedersen Winstrup (1605-1679) var biskop i Lund fra 1638 til 1679 og har ligget i domkirken siden sin død. Efter freden i Roskilde i 1658, da Danmark blandt andet afstod Skåne, Halland og Blekinge, fortsatte Winstrup som biskop i Lund indtil sin død.