Forskere: Der er ingen til at skære igennem i folkekirken

Fraværet af ledelse i folkekirken gør det vanskeligt at fyre besværlige præster, mener teologilektor

Messiaskirken i Charlottenlund.
Messiaskirken i Charlottenlund. Foto: Niels Meilvang.

Hvis man ikke kan samarbejde, og kollegerne konstant klager over samarbejdsproblemer, er der som regel ikke så langt til en fyring.

Sådan er det oftest i dansk erhvervsliv. Men ikke i folkekirken, siger flere eksperter.

Som Kristeligt Dagblad skrev i går, er langvarige samarbejdsproblemer i Messiaskirken nord for København endt i hårdknude. Fire præster har forladt deres embede efter konflikt med stedets kirkebogsførende sognepræst gennem 22 år. Menighedsrådet er gået i strejke, og biskoppen vil ikke ansætte flere hjælpepræster.

Folk har desuden forladt kirken i vrede, og i et læserbrev i lokalavisen Villabyerne spørger tidligere kirkegængere, hvorfor biskoppen ikke for længst har fyret eller forflyttet sognepræsten efter ”mangeårige og aldeles åbenbare samarbejdsvanskeligheder”.

Men det er generelt meget vanskeligt at fyre en præst på grund af kirkens opbygning. Det vurderer lektor i praktisk teologi ved Københavns Universitet Hans Raun Iversen, som understreger, at han ikke kender den konkrete sag.

”Det er ikke, fordi staten i andre sammenhænge er bleg for at møve rundt med tjenestemænd, hvis der er brug for det. Det kan man, fordi der er et klart hierarki. Men det er der ikke i kirken. Der er biskoppen, som er tilsynsmyndighed, og der er menighedsrådene, som ikke har en eksplicit myndighed, men er en slags samarbejdspartner. Og så kan brugerne selvfølgelig klage. Men der er ingen, som vil skære igennem, som man normalt ville i staten eller erhvervslivet.”

Dog er der paragraf 43 i Tjenestemandsloven, også kaldet skilsmisseparagraffen, som giver arbejdsgiveren mulighed for at fyre en tjenestemand efter ”langvarige samarbejdsvanskeligheder”.

”Men det er altid kompliceret og tager som regel flere år med klagesager og advarsler og protokollater. Så det er bestemt ikke nemt,” siger han.

Der er endnu ikke kommet noget ud af det rejsehold af konfliktløsere i folkekirken, som Præsteforeningen bebudede i 2010.