Rumænsk kirke udlåner penge

Betingelsen er, at låntageren melder sig ind i kirken

Den rumænske kirke har en lav rente på seks procent.
Den rumænske kirke har en lav rente på seks procent.

Den rumænsk-ortodokse kirkes ledelse i det østlige Rumænien og Moldova ønsker at yde en ekstra service for de troende ud over gudstjenester, dåb og vielser. Kirken har oprettet en finansiel institution, hvis formål er at yde billige lån både til kirkens præster og til landets troende generelt. Betingelsen for at få lånet bevilget er, at låntageren underskriver en officiel erklæring om at tilhøre den ortodokse kirke.

Ud over at underskrive erklæringen skal låntageren betale et oprettelsesgebyr på omkring 65 kroner samt en månedsskat på omkring 54 kroner og have en stabil indkomst. Det maksimale lånebeløb er blevet sat til cirka 9000 kroner.

Kirken har allerede modtaget de første ansøgninger og forventer, at interessen for at låne penge gennem kirken bliver stor. Lånets renter kommer nemlig til at ligge på omkring seks procent, og det er et godt stykke under et almindeligt banklån eller forbrugslån i Rumænien.

”På grund af de lave renter er vi overbevist om, at vi kommer til at modtage mange låneansøgninger. Vores institution er også meget troværdig for folk på grund af sit tilhørsforhold til kirken, ”siger præsten Grigore Timoftescu, som er ansvarlig for tiltaget, til den rumænske nyhedsside Mediafax.

Kirkens projekt løber af stablen i denne uge, og Grigore Timoftescu er overbevist om, at det vil blive en klar succes, som bakkes op af præsterne i kirkens område.

Det er ikke første gang, den ortodokse kirke i Rumænien forsøger sig med andre aktiviteter end de gængse kirkelige. Sidste år lancerede kirken en særlig velsignelsesservice for bilrejsende, hvor fører og passagerer velsignes inden en længere rejse. Tjenesten har ikke en fastlagt pris. Den troende opfordres blot til at betale det beløb, han eller hun ønsker.

Den rumænske ortodokse kirke er ifølge nyhedsmediet Balkan Insight en af de rigeste organisationer i Rumænien og ejer omkring 35.000 hektar skov, omkring 40.000 hektar land og hoteller, fabrikker over hele Rumænien samt tv- og radiostationer og en avis. Derudover modtager kirken mere end fire milliarder kroner i driftstilskud fra den rumænske stat. Den rumænsk-ortodokse kirke er det største trossamfund i Rumænien. Omkring 85 procent af befolkningen tilhører den rumænsk-ortodokse kirke.