Nyt tilbud skal samle mediekritik

KLF, Kirke & Medier, ønsker, at mange flere vil reagere på det, de oplever i mediebilledet

Mikkel Beha blev sidste år sammenlignet med Jesus i DR 3-programmet "Absurdistan."
Mikkel Beha blev sidste år sammenlignet med Jesus i DR 3-programmet "Absurdistan.". Foto: Kristoffer Juel Poulsen .

Da Jesus sidste år blev sammenlignet med tv-værten Mikkel Beha Erichsen i programmet ”Absurdistan” på DR 3, kom der en del henvendelser fra kritiske danske mediebrugere til KLF, Kirke & Medier.

Den kirkelige organisation, som er vagthund over for medierne, når det kommer til tro og etik, ønsker, at mange flere over for organisationen vil reagere på det, de ser og hører i tv, radio og på internettet - både med ris og ros. Derfor præsenterer KLF, Kirke & Medier på sit landsmøde i morgen et program til nyere mobiltelefoner - en app - så man med det samme kan sende sin respons til foreningen. En respons, der kan være medvirkende til, at et program eksempelvis bliver ændret.

Ifølge Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier, er det ofte mængden af henvendelser, der flytter noget.

”Medierne ser sådan på det, at når 20 mennesker gider reagere på noget, er der nok 20.000 mennesker, som mener det. Som forening har vi derfor brug for reaktionerne i vores dialog med medier,” siger han og nævner, at underholdningen i et tv-indsamlingsshow på TV 2, Knæk Cancer, for nogle år siden blev kritiseret af seerne for at være underlødigt, fordi komikere på scenen klædte sig ud som kønsorganer. KLF, Kirke & Medier præsenterede synspunktet for kanalen, som året efter viste et show, der ikke fik samme negative omtale. Mikael Arendt Laursen vil dog ikke sige, at det alene var organisationens fortjeneste.

Han forklarer, at den nye app skal gøre det endnu hurtigere og nemmere at respondere, fordi man kan gøre det med det samme og ikke skal sende et brev eller en e-mail.

”Vi oplever hele tiden programmer, som det er relevant at reagere på. Grænsen for etikken bliver med jævne mellemrum testet af medierne, og der skal vi være klar til at reagere. Om der som sådan er flere programmer end tidligere, hvor vi bør reagere, ved jeg ikke, for medierne har altid være grænsesøgende. Men med de mange kanaler og platforme, som vi har adgang til i dag, er der klart mere at forholde sig til samlet set. Og med den optik er der mere at reagere på end tidligere,” siger han.

Det er ifølge Mikael Arendt Laursen ”mange henvendelser”, hvis der kommer 20 til 40 om det samme emne. Det tal, forventer han, stiger med den nye app. Reaktionerne kommer typisk, når der er dårlig underholdning i et program, og når trosprogrammer flyttes. Ekstraordinært samlede KLF, Kirke & Medier 20.000 underskrifter, da radioprogrammet Morgenandagten blev flyttet fra en kanal til en anden.

På weekendens landsmøde præsenteres app'en ”KLF”. Programmet kan hentes fra i morgen og indeholder ud over muligheden for at uddele nul til fem hjerter til det, der præsenteres i tv, radio og på internettet, også bud på programmer, foreningen anbefaler.