Ny biskop vil styrke kirkens politiske kultur

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær blev i går valgt til biskop i Viborg Stift. Den tidligere topleder vil forene det folkelige med det politiske, vurderer iagttagere

Flere gange har Henrik Stubkjær selv betonet sin erfaring med lobbyarbejde og samarbejde med politikere, som noget han vil gøre brug af som biskop.
Flere gange har Henrik Stubkjær selv betonet sin erfaring med lobbyarbejde og samarbejde med politikere, som noget han vil gøre brug af som biskop. .

Folkekirken har fået en leder, der vil se kirken som en del af et større politisk spil, tænke strategisk og præge samfundsdebatten.

Det vurderer flere iagttagere, efter generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær i går blev ny biskop i Viborg Stift med en overbevisende sejr.

912 stemmer fik han, mens 534 stemmer gik til Peter Hedegaard, præst i Holstebro Valgmenighed.

DR-journalist Anders Laugesen har været ordstyrer ved flere af debatterne mellem kandidaterne. Han peger på Henrik Stubkjærs politiske og strategiske kompetencer:

”Jeg vil tro, vi med valget af Henrik Stubkjær får et bispekollegium, der bliver styrket i samarbejdet med det politiske niveau, for han er god til at pleje netværk og lave strategiske alliancer. Formentlig er det også en bispeudskiftning, hvor vi vil se pressen brugt på en anden måde end før. Der kan Henrik Stubkjær skubbe lidt til bispekollegiet, fordi han er vant til at bruge pressen og være en del af samfundsdebatten.”

Flere gange har Henrik Stubkjær selv betonet sin erfaring med lobbyarbejde og samarbejde med politikere, som noget han vil gøre brug af som biskop. Han har pointeret vigtigheden af, at en biskop taler folkekirkens sag i medierne. Og han har slået på sin erfaring med at skaffe midler fra fonde.

”Kirken får en mand, der ved alt om at mobilisere,” siger Per Nikolaj Bukh, professor i ledelse ved Aalborg Universitet, om Henrik Stubkjær og især hans erfaring med at engagere frivillige:

”Det er en interessant tilførsel på den måde, at her er en leder, der er vant til at tænke strategisk og langsigtet.”

Anders Laugesen mener, at Henrik Stubkjær har potentiale til at rage op i folkekirken:

”Man kan håbe, han også har modet til at gøre det og vise nogle kanter. Han er en utrolig behagelig mand, men skal også som biskop prioritere og modernisere folkekirken. Og det kan man ikke gøre uden at blive uvenner med nogen.”

Søndag den 23. november er der bispevielse.