Prøv avisen
Bedste&værste

"Det er ærgerligt, når gudstjenesten bliver alt for højstemt"

De mange historier om medlemstab i folkekirken efter indførelse af homoseksuelle vielser fik Maja Panduro til at blive. Hun ville ikke tælle med i den statistik. - Foto: Scanpix

Maja Panduro, politisk ordfører for Socialdemokraterne, står af når præster taler dunder og helvedesild under barnedåb. Til gengæld holder hun af kirkens sange og ro

Hvad er det bedste ved kristendommen?

Det er, når den rent faktisk kan bruges til at give håb til mennesker i ellers håbløse situationer. Og så er der næstekærlighedsbudskabet, som er noget af det, jeg især har taget til mig.

Hvad er det værste ved kristendommen?

Det er, når den, i grunden ligesom enhver anden religion, bruges til at splitte og skabe skel mellem dig og mig og tvinge ting ned i halsen på folk, der er anderledes end os. Der er jo desværre blevet ført mange krige i Guds navn, både inden for kristendommen og andre religioner, der har handlet om, hvad der er den rigtige tolkning af troen.

Hvad er det bedste ved folkekirken?

Det er vel netop, når det lykkes den at være folkets kirke, og når den kan rumme os. Folkekirken har jo i en del henseender spillet en stor rolle i danmarkshistorien og i udformningen af vores samfund. Derfor betyder den meget for mange danskere - også danskere, som ikke betragter sig selv som troende, men som alligevel godt kan se sig selv i forhold til den.

Hvad er det værste ved folkekirken?

For et par år siden tog jeg mit eget medlemskab af folkekirken op til revision. Det skyldtes manglen på netop den rummelighed, som jeg mener, folkekirken ellers repræsenterer. Jeg blev meget overrasket over den modstand, vi oplevede, da vi ville give homoseksuelle mulighed for at få en kirkelig vielse - en beslutning, som jeg synes var en vigtig og rigtig beslutning. Jeg var godt klar over, at der ville være modstand, også indefra i folkekirken. Men jeg var overrasket over, hvor meget modstand der var, og over nogle af de argumenter, der blev brugt. Det var meget forskellige argumenter, men når man bruger sin tro til at gøre andre til dårligere mennesker og siger, at jer er der ikke plads til her, så er det ikke det, folkekirken står for i min verden. På det tidspunkt var der historier om, at mange meldte sig ud af folkekirken, og at det skyldtes, at vi gav plads til de homoseksuelle. Selvom det i min bog lige så godt kunne handle om folk, der ligesom jeg syntes, at folkekirkens rummelighed var truet, ville jeg alligevel ikke tælle med i den statistik. Så jeg beholdt mit medlemskab. Der skulle ikke efterlades et indtryk af, at danskerne generelt var imod homoseksuelle, for det er ikke min opfattelse, at det er sådan.

Hvad er det bedste ved gudstjenesten?

Når den giver ro og plads til refleksion. Jeg tror egentlig, at mange, også de, der ikke betragter sig som specielt troende, synes, at der er noget ved kirkerummet, som kalder på ro. Og så synes jeg også, at det er nogle smukke sange, vi synger i kirken.

Hvad er det værste ved gudstjenesten?

Jeg synes i hvert fald, at det er ærgerligt, når det bliver uvedkommende, alt for højstemt og noget, som folk har svært ved at forholde sig til. De gode præster er dem, der formår at få teksterne til at komme dig ved også. Der, hvor jeg selv står af, er for eksempel, hvis man er til en barnedåb, og der går for meget dunder og helvedesild i den. Jeg tror, man risikerer, at folk tænker: 'Hold da op, hvad er det her for noget?'. Jeg tror, at det er muligt at komme ud med de positive budskaber på en anderledes god måde. Det handler ikke om, at jeg synes, at gudstjenester behøver være gøglede med sms-tjenester og hulahopringe, for det gør jeg ikke, men det er ikke en hindring for, at teksterne kan formidles, så folk kan forstå dem.

Hvad er det bedste ved det multireligiøse samfund?

Det er en meget smuk og rigtig ting, at vi helt tilbage, da vores grundlov blev vedtaget, besluttede, at der skulle være religionsfrihed og plads til alle. Det kan berige en selv, at man møder nogle, der er anderledes, og når man møder andre med nysgerrighed, så kan man også blive klogere på sig selv. Det multireligiøse samfund er godt, når det bruges som en påmindelse om, at Jorden er vores fælles eje, og at vi kan lære om os selv og af hinanden.

Hvad er det værste ved det multireligiøse samfund?

Det værste er, når folk misforstår, hvilken rolle religionen skal spille, og bruger den til at begrænse ikke bare sig selv, men også andre. Når nogle vil lægge deres egen fortolkning ned over andre - især hvis det er en gammeldags, dogmatisk fortolkning. Og det gælder, uanset hvilken religion man måtte tilhøre. Religion bliver negativ, når den bruges til at splitte i stedet for at være noget, vi kan mødes om i gensidig nysgerrighed.