Flere vil fejre reformationsdag

Forud for reformationsjubilæet i 2017, tilslutter et stigende antal kirker sig tradition for markering af reformationsdagen 31. oktober

Den 31. oktober 1517 slog Luther sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg.
Den 31. oktober 1517 slog Luther sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Foto: Georgios Kollidas .

Der er endnu tre år til fejringen af 500 års reformation i 2017, men allerede nu markeres reformationsdagen i morgen den 31. oktober mange steder i landet. Ifølge Niels Henrik Arendt, som er folkekirkens teologiske rådgiver vedrørende jubilæet, er der tale om en markant stigende tendens, selvom der ikke findes præcise opgørelser.

”Hvor der sidste år var to-tre reformationsarrangementer på dagen, er det i år op mod 10 gange så mange. Samtidig arbejdes der overalt i landet med udstillinger, undervisningsmateriale, bogudgivelser og mange andre aktiviteter frem mod jubilæet i 2017,” siger han.

Ambitionen er igen at gøre markeringen af reformationsdagen til en tradition, som også vil stå tilbage efter jubilæet, forklarer Niels Henrik Arendt.

Hedensted, Thise, Naur-Sir i Jylland og Stefanskirken på Nørrebro er nogle af de kirker, hvor man i år markerer dagen med reformationsgudstjeneste. Også Vartov i København er blandt de steder, hvor man i de seneste år har taget traditionen op. Her vil Grundtvigs reformationstale fra 1864 blive genopført, mens professor, dr.phil. Per Øhrgaard vil tale om sprog, frihed og oplysning i dag.

Med reformationsøl, bogudgivelser og reformationsrejser er Aalborg Stift allerede langt fremme med forberedelserne til det store jubilæum i 2017. På reformationsdagen i år forventer Thomas Reinholdt Rasmussen, der er sognepræst og næstformand i Aalborg Stifts reformationsudvalg, flere hundrede deltagere ved årets reformationsgudstjeneste i Vestervig Kirke. Han står også bag en nyoversættelse af Luthers Lille Katekismus, som uddeles til alle deltagere ved gudstjenesten. Ifølge ham er reformationsdagen en god anledning til at reflektere over Luthers og Reformationens enorme betydning for det moderne danske samfund og dermed skabe debat om kristendommens betydning i dag.

”Den kristne menighed er altid samtalende, sagde Luther. Fejringen af reformationsdagen og de mange aktiviteter kan være med til at åbne for samtalen om, hvad kristendom er i dag. Og samtidig understrege en reformatorisk hovedpointe, som alt for mange glemmer for tiden - nemlig at ingen har tolkningen af Bibelen. Den er altid til diskussion og skal være det. Det er vigtigt i forhold til den kristne frihed og kirkens rummelighed,” siger Thomas Reinholdt Rasmussen.