Eksperter: Kirkereformen er død efter borgerlig exit

V og K forlader forhandlinger om kirkereform. Flere eksperter vurderer, at regeringens stort anlagte reform af folkekirken dermed er lagt i graven

Venstre og Konservative forlader nu forhandlingerne om kirkereformen. På billedet ses kirketårnet på Hellerup Kirke.
Venstre og Konservative forlader nu forhandlingerne om kirkereformen. På billedet ses kirketårnet på Hellerup Kirke. Foto: Camilla Rønde .

Den historiske reform af folkekirkens styring bliver ikke til noget. Det vurderer flere eksperter, efter at Venstre og De Konservative i aftes meddelte, at de forlader forhandlingerne om en kirkereform.

”Vi frygter, at et økonomiudvalg kan udvikle sig i retning af et kirkeråd eller en synode. Og det ønsker vi i Venstre ikke at medvirke til. Derfor har vi nu meddelt ministeren, at vi forlader forhandlingerne,” siger Venstres kirkeordfører Flemming Damgaard Larsen.

Venstres beslutning kommer, efter at partiet i midten af september fik forhandlingerne udsat, fordi de ønskede at drøfte regeringens udspil med baglandet. Det har de seneste uger fået flere politikere og kirkefolk til at beskylde Venstre for at nøle og tage folkekirken som gidsel i et politisk spil. Om forløbet siger Flemming Damgaard Larsen:

”Vi har haft en grundig drøftelse i partiet - både i folketingsgruppen og med vores bagland. Venstre er et bredt parti, og der har været forskellige holdninger, men beslutningen om at forlade forhandlingerne beror på en samlet vurdering,” siger han.

De konservatives kirkeordfører, Charlotte Dyremose, siger om de to partiers afgang fra forhandlingerne:

”Det er til stor glæde og gavn for folkekirken, at vi får bevaret det velordnede anarki. Nu risikerer vi ikke at ende med et politiserende organ, som skal styre folkekirken på landsplan. Desuden ville en lovfæstelse af proceduren om, hvordan folkekirkens indre anliggender skal behandles, have stadfæstet magten hos kirkeministeren. Det undgår vi også nu, og det er derfor fortsat op til ministerens skønsomhed, når der forhandles med folkekirken,” siger Charlotte Dyremose.

At De Konservative og Venstre nu forlader forhandlingerne betyder i realiteten, at kirkereformen må regnes for at være død, siger lektor i praktisk teologi Hans Raun Iversen, som har fulgt forløbet tæt. Han kan ikke forestille sig, at regeringen forsøger at finde et alternativt flertal for en reform.

”Det ville være et brud på enhver tradition i folkekirken,” siger Hans Raun Iversen.

Han vurderer, at Venstres beslutning om at forlade forhandlinger skyldes risikoen for at tabe stemmer til især Dansk Folkeparti ved et kommende folketingsvalg.

”Hvis Venstre går med i en kirkereform, kan det åbne en flanke for kritik fra det stærkt kirkereformkritiske Dansk Folkeparti. Man kan bestemt ikke afvise, at det vil kunne flytte stemmer,” siger han.

Også lektor på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, Marie Vejrup Nielsen, hæfter sig ved, at der er tradition for brede forlig i folketingssalen om folkekirken.

”Derfor ville det være specielt, hvis regeringen vælger at indgå et forlig uden Venstre og De Konservative. Omvendt kan regeringen her op til et folketingsvalg vælge at sige, at en styringsreform af folkekirken står i regeringsgrundlaget. De kan gennemføre reformen i en eller anden mindre form med et andet flertal, og så er det de to partier, som selv har valgt at stå uden for,” siger Marie Vejrup Nielsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kirkeminister Marianne Jelved (R), som i går var på vej hjem fra et officielt besøg i Kina.