Kritik af halloweenfejringer i kirker

Gys, gru og uhygge er på programmet i en lang række halloweengudstjenester i denne uge. Men kristendom og halloween er svært forenelige, lyder kritik

"Man bør tænke sig om, inden man inviterer til halloween i kirken."
"Man bør tænke sig om, inden man inviterer til halloween i kirken.".

Børn klædt ud som hekse og vampyrer, uhyggelige historier og edderkoppespind i kirketårnet. Elementer i såkaldte ”halloweengudstjenester”, som løber af stablen i denne uge, men som langt fra alle hilser velkommen i kirken.

I Karlebo Kirke ved Kokkedal byder halloweengudstjenesten blandt andet på en uhyggelig historie, fortæller sognepræst Kirsten Søgaard.

”Børnene må gerne blive lidt bange, for det kan vi alle sammen blive nogle gange. Og hos os kan man lære, at kirken er et af de steder, man kan finde trøst,” forklarer Kirsten Søgaard.

Også sognepræst Marianne Myssen i Sørbymagle Kirke inviterer til halloweengudstjeneste:

”Det handler om at møde folk der, hvor de selv er. Halloween er jo overalt og noget, de fleste mennesker kender. Det kan godt være, at der er kritikere, der vil sige, at det er ukristeligt, og det skal vi ikke have ind i kirken, men jeg er ikke for fin til at gøre noget for at få folk i kirke,” siger Marianne Myssen, der ud over uhygge også vil byde på salmer og fortællinger.

Men kristendom og halloween er ikke nødvendigvis forenelige størrelser, mener kritikere.

Fra den tidehvervske debattør og sognepræst i fire lollandske sogne Jesper Bacher lyder det:

”Man bør tænke sig grundigt om, inden man inviterer til halloween i kirken, for man risikerer, at kirken bare bliver en ramme for en verdslig fest eller et gyseligt karneval. Alle gudstjenester skal jo være centreret om Kristus, og det er ynkeligt, hvis kirken skubber sit budskab til side for at deltage i en folkelig fest,” siger Jesper Bacher.

Og formand for Evangelisk Luthersk Netværk og sognepræst i Løsning, Henrik Højlund, siger:

”Kirken skal være til stede i det folkelige, hvis det giver mening, og hvis vi kan stå ved vores budskab. Men hvordan kan man fejre halloween på kristelig vis? Som kirke kan vi næsten kun komme ind som en modsigelse af det,” siger Henrik Højlund, der samtidig påpeger, at der ved halloween er en risiko for, at den onde negligeres som en, der ikke findes.

Men halloweengudstjenester kan være en god måde at invitere børn og unge i kirke på, mener forskningsmedarbejder hos Center for Ungdomsstudier Suzette Munksgaard, der bekræfter, at der er en stigning i antallet af halloweengudstjenester.

”Vi har at gøre med en børne- og ungdomsgeneration, som savner eksistentielle og religiøse refleksionsrum. De får ikke svar på nogen af deres spørgsmål om liv og død i hjemmet, men til halloweengudstjenester bliver der skabt rum og anledning til at se døden i øjnene. Den anledning tror jeg, mange forældre griber, og de tager deres børn med i kirke for at få ord og sætte ord på nogle af de store livspørgsmål.”