Israel gør det nemmere at blive jøde

Efter flere års tovtrækkeri er det lykkedes israelske politikere at blive enige om at reformere den besværlige vej til at blive jøde. Beslutningen møder stærk kritik fra landets ultraortodokse jøder

Tanken er, at flere lokale rabbinere vil være mere imødekommende over for nye ansøgere og have en knap så striks udlægning af loven.
Tanken er, at flere lokale rabbinere vil være mere imødekommende over for nye ansøgere og have en knap så striks udlægning af loven. Foto: AFP Photo/Gali Tibbon.

Flere hundrede timers religiøse studier, vanskelige eksaminer og gentagne advarsler fra en rabbiner er blot nogle af de mange besværligheder, man skal igennem, hvis man ønsker at konvertere til jødedommen i Israel.

Nu er israelske politikere blevet enige om at gøre den hårde vej til at blive statsgodkendt jøde lidt nemmere.

Efter fire et halvt års stædige politiske tovtrækkerier godkendte det israelske kabinet i søndags et forslag om at reformere konversionsprocessen.

I dag er det Israels to chefrabbinere, der er autoriteten, når det handler om omvendelse til jødedommen. Med de nye reformer bliver det også muligt for lokale rabbinere at lede en omvendelsesproces.

Mens chefrabbinatet har en streng, ultraortodoks tolkning af den jødiske omvendelseslov, er tanken, at flere lokale rabbinere vil være mere imødekommende over for nye ansøgere og have en knap så striks udlægning af loven. Det er dog stadig kun ortodokse rabbinere, der kan lede en konversion.

Beslutningen har fået hård kritik af chefrabbinatet, der er Israels øverste religiøse myndighed. Landets to overrabbinere truer med at nægte at godkende konversioner efter de nye regler. Samtidig har ultraortodokse politikere indædt forsøgt at bekæmpe reformerne, fordi de fjerner magt fra det ultraortodokse chefrabbinat.

”Jødedommen er ikke en missionerende religion,” lyder det fra den ultraortodokse politiker Moshe Gafni ifølge nyhedssiden Times of Israel.

Hovedmotivet bag ændringen er at få flere af landets immigranter fra det tidligere Sovjetunionen til at konvertere. Efter Sovjetunionens kollaps flyttede jøder i tusindtal til Israel. Alle med en jødisk forælder eller bedsteforælder blev tildelt statsborgerskab i Israel, men ifølge traditionel jødisk lov er man kun jøde, hvis man har en jødisk mor.

Det betyder, at der i dag er flere hundredtusinde postsovjetiske immigranter i Israel, der ikke er registreret som jøder, da de ikke opfylder den jødiske lovs krav. Gruppen er stærkt voksende, men er tilbageholdende med at kaste sig ud i den yderst omstændelige proces med at konvertere.

Med tiden kan den store gruppe af ikke-anerkendte jøder være med til at udvande jødedommen i Israel, frygter initiativtagerne til de nye reformer af omvendelsesreglerne.

Det er ikke kun de strengt religiøse, der er imod reformerne. Den liberale avis Haaretz beklager i en leder, at de nye regler er en sejr for den religiøse nationalisme. Budskabet i reformen er ifølge Haaretz, at man først er rigtig israeler, hvis man er statsgodkendt jøde.

Det er en uheldig sammenblanding af stat og religion og er desuden med til at marginalisere landets næsten halvanden million muslimer yderligere, lyder det i lederen.

”Folk, der vil leve efter jødisk lov og konvertere, bør gøre det, uden at regeringen blander sig,” skriver lederskribenten.