Kardinal: Den katolske kirke er et skib uden ror

Kardinal Raymond Burke - der på bispemødet i Rom stod i spidsen for de konservative biskopper - kritiserer pave Frans for hans kurs

Kardinal Raymond Burke kommer med skarp kritik af pave Frans (th.). -
Kardinal Raymond Burke kommer med skarp kritik af pave Frans (th.). - . Foto: Maurizio Brambatti/Epa/Scanpix.

Der er stadig dønninger efter bispemødet i den katolske kirke for nylig. En af bannerførerne for de konservative stemmer på den såkaldte synode, kardinal Raymond Burke, kritiserer i et nyt interview pave Frans. Burke siger, at den katolske kirke er ”søsyg” og ”et skib uden ror”, og især i USA er kritikken af pave Frans taget til.

I et interview med den spanske katolske ugeavis Vida Nueva i fredags kom Raymond Burke med den hidtil kraftigste kritik af paven selv.

”Jeg vil gerne sige sandheden, som mange ser den. De føler sig søsyge, fordi kirkens skib er ude af kurs. Mange har fortalt mig, at de er bekymrede. På dette kritiske tidspunkt er der en stærk fornemmelse af, at kirken er som et skib uden ror,” sagde Burke til Vida Nueva.

Burke stod i spidsen for de konservative biskopper, der på bispemødet i Rom forhindrede, at synoden vedtog en ny åbning over for homoseksuelle og for borgerligt gengiftes ret til nadver.

Kardinal Burke bekræftede i et andet interview med internet mediet BuzzFeed, at han bliver fjernet fra posten som leder af Vatikanets højesteret, Den Apostoliske Signatur.

”Jeg ville gerne have fortsat det arbejde, men vil kaste mig ind i, hvad jeg i stedet bliver sat til,” erklærede kardinalen og bekræftede, at det bliver ”som patron for Malteserordenen.” Ordenen er en international, velgørende katolsk organisation.

Især i USA er der voldsom kritik af den aktuelle diskussion og af pave Frans. Men også fra Australien og en anden af de konservative stemmer på synoden, kardinal George Pell, har der igen været kritik af kirkens øverste.

Pell sagde forleden i en prædiken, at pave Frans er pave nummer 266, ”og historien har set 37 falske paver og antipaver.”

Mange kommentatorer i katolske medier taler om risikoen for et brud i kirken, blandt andre den konservative Ross Douthat, der skriver i New York Times:

”Hvis paven fortsætter ad den vej, så kan det føre til et reelt brud.”