De trak mig op af hullet

Et aktiveringssamarbejde drevet af Kirkens Korshær for kommunen i Silkeborg hjælper personer medmisbrugsproblemer til uddannelse og job

For 42-årige Lotte Grewy er genbrugsbutikken Bazaren i Virklund meget mere end en arbejdsplads. Det er også venner og kolleger, der støtter og vejleder, når livet gør ondt. I butikken arbejder Lotte Grewy blandt andet i udstillingen, som her, hvor julepynten findes frem. I baggrunden hjælper butikkens faste afløser, Karin Weis. - Begge fotos: Lars Aarø/Fokus.
For 42-årige Lotte Grewy er genbrugsbutikken Bazaren i Virklund meget mere end en arbejdsplads. Det er også venner og kolleger, der støtter og vejleder, når livet gør ondt. I butikken arbejder Lotte Grewy blandt andet i udstillingen, som her, hvor julepynten findes frem. I baggrunden hjælper butikkens faste afløser, Karin Weis. - Begge fotos: Lars Aarø/Fokus.

Med et mangeårigt alkoholproblem i bagagen kunne arbejdsmarkedet synes langt væk for 42-årige Lotte Grewy fra Silkeborg. Alligevel står hun i dag i Kirkens Korshærs genbrugsbutik i Virklund i fuld gang med at stille nisser, glaskugler og grankogler frem til julesalget. For Lotte Grewy er en del af Kirkens Korshærs og Silkeborgs Kommunes aktiveringssamarbejde, der henvender sig til de ledige borgere, der på grund af misbrug og psykisk sygdom har svært ved at leve op til arbejdsmarkedets gængse krav og regler. I butikken i Virklund er der ikke fokus på krav, men på potentiale. ”Og det har båret frugt,” fortæller Lotte Grewy med et smil.

”Jeg er faktisk lige startet på antabus, og det må du godt skrive.”

De mørke øjne skinner, og stemmen er varm.

”Det har helt sikkert gjort en forskel for mig at være her. Jeg har arbejdet her i halvandet år og har også været alkoholfri tidligere. I sommer faldt jeg desværre i et hul igen, men så kom de herfra og trak mig op,” siger Lotte Grewy.

Hun smiler over til John Eckhardt, leder af Bazaren, der sidder ved hendes side. Han nikker anerkendende til hende.

”Men omsorgen går jo begge veje. Hvis jeg en dag hænger med hovedet, så kommer du jo også og spørger til mig,” siger han.

Og det er netop en af idéerne bag aktiveringsprojektet i Virklund. Her er alle lige, og der bliver ikke set på hverken din fortid eller dine nederlag, fortæller John Eckhardt.

”Rigtig mange af dem, der kommer her i butikken, siger, at her er en god stemning. Her er højt til loftet, vi griner og har det sjovt. Samtidig tror jeg, man kan mærke det værdigrundlag, vi arbejder på. Hos os har alle mennesker en værdi, og vi ser dig ikke som misbruger, men som en person med et misbrug. Vi ser mennesket først,” siger John Eckhardt.

42 procent af de omkring 30 personer, der de sidste to år har været i aktivering i Bazaren, har fået det væsentligt bedre, det vil sige, at de enten er blevet selvforsøgende, er blevet færdig med en uddannelse eller er i job. n er netop blevet færdiguddannet kok. En anden arbejder som smed. Og en tredje er på vej på iværksætterkursus. Men også de, der ikke er kommet i gang med uddannelse eller job, har fået det bedre, slår John Eckhardt fast.

”De er blevet en del af et fællesskab, hvor vi tror på dem, og dét giver selvværd,” siger han.

Og den lokale korshærsleder er ikke i tvivl om, at det gør en forskel, at det er hos en privat organisation, personerne er i aktivering, frem for i et rent kommunalt projekt. I genbrugsbutikken er de nemlig langt væk fra den mistillid, karantæner og andre dårlige erfaringer, de kan have gjort sig i samarbejdet med kommunen, påpeger han.

”Andre steder har vores medarbejdere måske oplevet at få karantæne. Men hos os arbejder vi ikke ret meget i straf. Vi fokuserer ikke på folks fejl, men på, hvordan vi kommer videre. Og skulle der så blive brug for, at en person skal holde fri et par dage, kalder vi det afspadsering eller ferie,” fortæller John Eckhardt med et glimt i øjet.

Også for 28-årige Kasper Christensen, der de sidste fire år har været ude af sit hash-misbrug, har Bazaren haft stor betydning. Fra mandag til torsdag kører han med i lastbilen, der henter møbler til butikken.

”Det har hjulpet mig utroligt meget at arbejde her, for jeg har fået rigtig meget støtte. Det er godt at være sammen med nogen, som forstår, hvad der sker med folk, der er ved at komme ud i et misbrug,” lyder det resolut fra den rolige unge fyr, der drømmer om en fremtid som lastbilchauffør.

Og også hos Silkeborg Kommune erkender afdelingsleder i Kontanthjælpsafdelingen Ann Tversted, at nogle borgere forbinder kommunen mere med kassetænkning end reel hjælp. Derfor ser hun positivt på samarbejdet med Kirkens Korshær.

”Den gruppe, som er i aktivering her, er en målgruppe, der er rigtig svær for andre at rumme. Men Kirkens Korshær har pædagogisk tålmodighed og er gode til at være fastholdende. Samtidig kender Korshæren mange af personerne fra varmestuen og kan derfor allerede her spotte, hvem der kunne have gavn af et forløb i Bazaren,” siger Ann Tvertsed.

Desuden er der også et økonomisk aspekt i samarbejdet.

”Jobcentret betaler fast Kirkens Korshær for 20 personer i aktivering, også selvom der ikke hele tiden reelt er 20 personer i gang. Derfor ved jeg ikke, om Jobcentret sparer penge, men jeg er ikke i tvivl om, at kommunen og samfundet sparer penge. Netop ved, at borgere igennem det her samarbejde kommer ud af misbruget, begår mindre kriminalitet og på mange andre måder får hjælp,” siger hun.

28-årige Kasper Christensen hjælper kunden Mai Pedersen med at få læsset den kondicykel, hun netop har købt. Også for ham er genbrugsbutikken Bazaren et sted, der rækker ud over at være en arbejdsplads.
28-årige Kasper Christensen hjælper kunden Mai Pedersen med at få læsset den kondicykel, hun netop har købt. Også for ham er genbrugsbutikken Bazaren et sted, der rækker ud over at være en arbejdsplads.