Islamisk Stat sælger kristne kvinder for 250 kroner

Børn helt ned til et år er prissat på en liste over kvindelige slaver

Syrisk pige hos sin mor. Islamisk Stats salg af kristne og yazidier er sat i system og følger fastlagte priser.
Syrisk pige hos sin mor. Islamisk Stats salg af kristne og yazidier er sat i system og følger fastlagte priser. Foto: Gail Orenstein.

Flygtninge fra Syrien og Irak har i lang tid kunnet fortælle grusomme historier om, hvordan Islamisk Stat kidnapper kvinder og sælger dem videre som sexslaver.

Nu viser en nyligt offentliggjort prisliste, at islamisternes salg af kristne og yazidier er sat i system og følger fastlagte priser.

Det er nyhedsmediet Iraqi News, der har fået fat i dokumentet med prislisten. Den viser, at Islamisk Stat sælger kristne og yazidi piger helt ned til etårsalderen. Prisen er godt 1000 kroner.

Piger i alderen 1 til 9 år er prissat højest, mens prisen falder, jo ældre kvinderne er. For en kvinde mellem 40 og 50 år er prisen 250 kroner, den laveste pris på listen.

Islamisk Stat sidder på magten i et stort landområde, der strækker sig fra det nordlige Syrien ned til midt i Iraq. Her har gruppen erklæret området for et muslimsk kalifat og henrettet og fordrevet et stort antal mennesker. En lang række minoriteter er blevet fordrevet af islamisterne, men det er især gået hårdt ud over kristne, yazidier og shia-muslimer.

Ifølge dokumentet har Islamisk Stat indført priskontrol over de kvindelige slaver, fordi efterspørgslen den seneste tid er faldet mærkbart. På samme måde har de også indført faste priser på kvæg.

Islamisk Stat understreger, at der er dødsstraf for ikke at følge de fastlagte priser. Det fremgår også, at ingen har lov til at købe mere end tre kvinder undtagen folk fra Tyrkiet, Syrien og Golfen.

I en artikel i Islamisk Stats engelske propaganda-magasin Dabiq har gruppen tidligere forsvaret brugen af kvindelige slaver ud fra religiøse argumenter.

Prislisten er på arabisk, bærer dateringen 16. oktober 2014 og har vakt opsigt ikke mindst på sociale medier. Selvom beretninger om Islamisk Stats salg af kvindelige slaver er velkendte, har det ikke været muligt at få prislistens autenticitet bekræftet af andre kilder.

Det er kun få dage siden, at Islamisk Stat offentliggjorde en video med krigere, der sidder ved et slavemarked og diskuterer prisen på piger ud fra deres øjenfarve.