Danske politikere blev væk fra norsk fremstød for religionsfrihed

Politikere fra en række lande - men ikke fra Danmark - var med på en konference i Oslo om religionsfrihed. Arrangør mener, at Danmark bør deltage næste gang

En koptisk præst viser de omfattende skader på en kirke i den egyptiske by Minya. Flere kirker blev sat i brand i byen i august sidste år. -
En koptisk præst viser de omfattende skader på en kirke i den egyptiske by Minya. Flere kirker blev sat i brand i byen i august sidste år. - . Foto: Sipa/Scanpix.

Lørdag eftermiddag underskrev 29 politikere fra flere af verdens lande i den norske hovedstad, Oslo, en erklæring for arbejdet med religionsfrihed. Men mens kristne og muslimske politikere fra lande som Tyskland, Italien, Burma (Myanmar) og Nepal deltog, udeblev danske politikere fra konferencen, der var arrangeret i et samarbejde mellem blandt andre USA og Storbritannien og den norske missions- og menneskerettighedsorganisation Stefanusalliansen.

Et afbud, der svækker konferencens gennemslagskraft, mener Ed Brown, som er sektionsleder på menneskerettighedsområdet hos Stefanusalliansen.

”Vi inviterede de danske politikere, men de kunne desværre ikke deltage, og vi håber, at de vil være med næste gang,” siger han.

”Hvis landene står sammen, vil indsatsen have en større effekt, så jeg mener, at de andre skandinaviske lande bør deltage næste gang. Jeg vil opfordre til, at Danmark prioriterer samarbejdet med de nordiske brødre og søstre,” siger Ed Brown.

Han mener, at de skandinaviske lande har et ansvar for at gå forrest i kampen for religionsfrihed i verden og dermed deltage næste gang, konferencen holdes. Det bliver i løbet af næste år.

”Ude i verden er der mange, som ser yderst positivt på de skandinaviske lande, og derfor er det vigtigt, at også de deltager i arbejdet for religionsfrihed. Normalt arbejder de skandinaviske lande tæt sammen, så hvorfor ikke også gøre det på dette område?”, spørger han.

Norge har ikke bare med denne konference, men generelt tradition for at sætte religionsfriheden højt. Det gælder både politikere og i den brede offentlighed. Eksempelvis har det norske udenrigsministerium særlige ambassadører, der har religionsfrihed som arbejdsområde, og desuden specifikke retningslinjer for håndtering af sager, hvor religionsfriheden krænkes rundt om i verden.

Af de nordiske lande var det kun politikere fra Norge, der deltog, selvom alle var inviteret. To svenske parlamentsmedlemmer havde meldt deres ankomst, men blev på dagen forhindret, mens politikere fra Island og Finland, ligesom Danmark, ikke havde tilmeldt sig.

Initiativtager til konferencen er den norsk-pakistanske politiker Abid Raja fra det socialliberale parti Venstre. Han mener, at man netop nu har behov for en kraftig indsats for at styrke religionsfriheden, der krænkes flere steder i verden. Også i de skandinaviske lande, hvor der i Danmark og Sverige i løbet af de seneste måneder er set flere eksempler på vold mod kristne asylsøgere, som er blevet overfaldet, netop fordi de er kristne.

”Vi vil starte en global bevægelse, der forpligter folkevalgte politikere til at fremme religionsfrihed. I FN's menneskerettighedserklæring fra 1948 slåes trosfriheden fast, men vi ved, at mange lande ikke gør en indsats, og nogle af dem, der gør, mislykkes med den,” siger Abid Raja til dagbladet Vårt Land.

Han fortæller videre, at de politikere, der har underskrevet konferencens sluterklæring, har forpligtet sig til at fremme religionsfriheden - ikke alene i de lande, de repræsenterer, men også blandt forskellige religioner.

”Vi har sendt et brev til statsministrene i Pakistan og Myanmar, hvor vi beder dem stoppe brud på menneskerettighederne. Desuden beder vi paven om at tage initiativ til en religionskonference for hurtigt at få startet dialogen,” siger Abid Raja til Vårt Land.

I morgen holder Folketingets Udenrigsudvalg på Christiansborg en høring om religionsfrihed og forfulgte kristne.