Besparelser vil især ramme kirkens højrefløj

Regeringens plan om at begrænse teologiuddannelsen bliver hård kost for den konservative uddannelsesinstitution Menighedsfakultetet. Studieleder på Aarhus Universitet ærgrer sig

For halvandet år siden var 18 ud af de 38 optagne studerende på den teologiske kandidatuddannelse på Aarhus Universitet fra Menighedsfakultetet. Nu bliver antallet af elever herfra måske skåret i.
For halvandet år siden var 18 ud af de 38 optagne studerende på den teologiske kandidatuddannelse på Aarhus Universitet fra Menighedsfakultetet. Nu bliver antallet af elever herfra måske skåret i. . Foto: henning bagger/scanpix.

Hvis man studerer teologi på en af landets konservative uddannelsesinstitutioner, betragter man formentligt regeringens ønske om at skære markant i antallet af teologistuderende med en del skepsis. For som studerende på enten Menighedsfakultetet i Aarhus eller Dansk Bibel Institut i København er man nemlig indskrevet på et udenlandsk universitet - og netop studiepladser til studerende udefra er et af de områder, hvor regeringen ønsker at skære.

Dybt problematisk, lyder det fra fakultetsleder på Menighedsfakultetet i Aarhus, Jørn Henrik Olsen, hvis studerende formelt set er indskrevet på University of Wales eller University of South Africa, fordi de ikke selv anerkendes som uddannelsesinstitution af den danske stat.

”Det er grotesk og uretfærdigt, at vore studerende tager en rigtig god uddannelse, som ikke kan akkrediteres i det danske system. Ikke nok med at vi som uddannelsesinstitution ikke eksisterer i dansk optik - de studerende har heller ikke noget retskrav på at blive optaget på et dansk universitet, selvom vi står med en stærk uddannelse og de studerende med gode resultater,” fortæller Jørn Henrik Olsen.

I øjeblikket er 50 studerende i gang med at tage en bachelor i teologi på Menighedsfakultet, hvoraf størstedelen forventes at søge videre til Aarhus Universitet for at færdiggøre deres uddannelse. Menighedsfakultetet optager kun studerende på bacheloren, de første tre år af teologiuddannelsen, og det gør de kun hvert andet år.

Og der er tale om en ikke ubetydelig gruppe af studerende. For halvandet år siden var 18 ud af de 38 optagne studerende på den teologiske kandidatuddannelse på Aarhus Universitet fra Menighedsfakultetet.

Derfor kan de manglende studerende reducere den teologiske overbygning betragteligt, oplyser studieleder på teologi på Aarhus Universitet, Peter Lodberg.

Han oplyser desuden, at en udvej kan blive, at de studerende fra Menighedsfakultetet må søge om merit på Aarhus Universitet, inden de er færdige med bacheloruddannelsen. På den måde godkender universitetet de tilkommendes tidligere studier på Menighedsfakultet, og de studerende har et retskrav på at fortsætte på den sidste del af uddannelsen på Aarhus Universitet. Det har også andre fordele, forklarer han:

”Jeg kunne godt tænke mig at have teologistuderende med deres baggrund ind på vores bachelor igen af hensyn til den teologiske diskussion og samtale. Jeg tror, det tjener folkekirken bedst på lang sigt, så det ikke først er på pastoralseminariet, at man møder teologer med andre synspunkter end sine egne. Men det er blot min personlige holdning, og det betyder ikke, at vi ikke skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe de her studerende, der er ved at komme i klemme,” understreger Peter Lodberg.

Også Dansk Bibel Institut, som har deres akkreditering fra det norske universitet Fjellhaug International University College i Oslo, vil formentligt blive ramt af dimensioneringen, vurderer rektor Børge Haahr Andersen.

”Men det er fuldstændig hul i hovedet. For det første uddanner vi bachelorer rørende billigt her. Det offentlige betaler ikke en krone til det. Og samtidig er vi med til at afhjælpe en akut præstemangel. At begrænse os er ren dumhed,” lyder det.

Det vil dog umiddelbart ikke få så store konsekvenser for Dansk Bibel Institut, eftersom en del af bachelorerne herfra vælger at tage kandidatgraden på Fjellhaug Universitetet i Norge via fjernstudier.

I år har kun tre studerende taget kandidatgraden på Københavns Universitet.