Svenska kyrkan til kamp imod kristenforfølgelse

Hjælpen til forfulgte kristne i Mellemøsten skal styrkes, lyder det fra den svenske kirkes øverste organ. Professor i kirkehistorie kritiserer kirken for ikke at have sat ind før

"En humanitær katastrofe udspiller sig i Mellemøsten (“) Vi ser en skånselsløs forfølgelse af religiøse minoriteter, og de urgamle kristne menigheder i Irak er udryddelsestruede,” lyder det fra Sverige. På billedet ses Hivida, forfulgt kristen, på flugt fra Islamisk Stat. -
"En humanitær katastrofe udspiller sig i Mellemøsten (“) Vi ser en skånselsløs forfølgelse af religiøse minoriteter, og de urgamle kristne menigheder i Irak er udryddelsestruede,” lyder det fra Sverige. På billedet ses Hivida, forfulgt kristen, på flugt fra Islamisk Stat. -. Foto: © Corbis. All Rights Reserved.

Religionsfrihedens vilkår i Mellemøsten er nu så alarmerende, at Svenska kyrkan opfordrer FN til at yde en ekstraordinær indsats for at hjælpe forfulgte religiøse minoriteter i lande som Syrien og Irak.

Samtidigt vil kirken selv afsætte ekstra ressourcer til indsatsen imod kristenforfølgelse og anden religiøs forfølgelse. Det blev besluttet på anden afdeling af det årlige Kirkemødet, der sluttede i onsdags.

”En humanitær katastrofe udspiller sig i Mellemøsten (“) Vi ser en skånselsløs forfølgelse af religiøse minoriteter, og de urgamle kristne menigheder i Irak er udryddelsestruede,” skriver Kirkemødet, der er kirkens øverste beslutningsorgan, i en udtalelse.

For at afhjælpe situationen har man bedt Kirkestyrelsen, der er øverste beslutningsorgan, når Kirkemødet ikke er samlet, om at undersøge, hvordan man mest effektivt kan støtte religionsfriheden i Mellemøsten. Derfor er det endnu uafklaret, om der bliver tale om økonomisk støtte.

Anders Jarlert, der er professor i kirkehistorie ved Lunds Universitet, mener, at det er historisk, at kirken går direkte ind i kampen for de kristne i Irak, men kritiserer samtidigt kirken for ikke at have været opmærksom før.

”Det er et nyt signal, kirken sender, hvor man henviser direkte til Islamisk Stats ødelæggelse og de gamle kristne menigheder i Irak. Det er nyt, at man har dét internationale perspektiv,” siger han til Kristeligt Dagblad.

”Det er bedre sent end aldrig, at man støtter de kristne i Irak, men det er en selvfølge. Der er en symbolik i, at kirkeklokkerne er holdt op med at ringe, så spørgsmålet er, om det er for sent,” siger Anders Jarlert.

Ud over indsatsen imod religiøs forfølgelse vil Svenske kyrkan ifølge udtalelsen fra Kirkemødet støtte arbejdet med flygtninge og asylsøgere i Sverige økonomisk samt arbejde for, at mindst 20 procent af medlemmerne i Kirkestyrelsen i fremtiden vil være under 30 år.