Prøv avisen

Satanister kræver lighed i USA

Satanister i USA kæmper for at have de samme rettigheder som andre trossamfund. Foto: Simon Knudsen

Flere retssager om satanisters rettigheder rejser debat om religionslighed i USA

Alle trosgrupper er lige for loven, når det gælder religionsfrihed. Det mener amerikanske satanister, der med flere sager lige nu afprøver grænserne for trosfriheden i USA.

Den seneste sag stammer fra delstaten Florida, hvor skolerådet i amtet Orange County tillader trosgrupper at uddele religiøs litteratur såsom bibeler i de offentlige skoler. Det vakte opmærksomhed landet over, da den landsdækkende gruppe The Satanic Temple (Satanisttemplet) for nylig bekendtgjorde, at den agter at benytte denne politik til at uddele materiale om ”satanismens filosofi og praksis” til skolebørn, og sagen bliver nu genstand for en offentlig høring i januar.

Satanisterne støtter princippet om adskillelse af kirke og stat, men ønsker ens spilleregler for alle på den åndelige markedsplads, siger Satanisttemplets talsmand, Lucien Greaves.

”Vi mener, at den ansvarlige fremgangsmåde er at sikre, at disse elever får adgang til modstridende religiøse meninger i stedet for at se passivt til, mens én religiøs stemme dominerer og udsender propaganda til ungdommen,” siger han i en udtalelse.

Og satanisterne har opbakning i loven, når de påkalder sig lige religiøse rettigheder, fastslår Marci Saunders, der er professor i jura på Yeshiva University i New York og en af USA's førende eksperter i kirke og stat.

”Den amerikanske forfatning tillader ikke staten at favorisere en religion over en anden. Derfor har en person, der tror på satanismen, samme rettigheder som en person, der tror på kristendommen. Domstolene kan ikke vælge og vrage mellem religiøse overbevisninger,” siger hun.

Det New York-baserede Satanic Temple har også gjort sig bemærket for sin kamp for at opsætte en satanistisk statue ved parlamentsbygningen i bibelbæltestaten Oklahoma side om side med et privat finansieret monument, der hylder kristendommens Ti Bud.

Den planlagte satanistiske statue, som lige nu afventer godkendelse, møder kraftig modstand blandt politikere og religiøse grupper, der opfatter satanisternes kampagne som en misforstået provokation.

”Ethvert monument på statens ejendom bør afspejle Oklahomas værdier eller mindes dem, der opbyggede eller forsvarede vores frihed. Efter min mening stemmer det satanistiske monument ikke overens med befolkningens værdier,” siger republikaneren Bob Cleveland, der er medlem af Oklahomas parlament, til tv-stationen CNN.

Netop Oklahoma var også tidligere i år rammen om en anden konflikt mellem satanister og det øvrige samfund, da den satanistiske gruppe Dakhma of Angra Mainyu i august anmodede om at bruge et lokalt borgercenter i Oklahoma City til at udføre det satanistiske ritual ”sort messe”.

Anmodningen skabte stor opstandelse blandt lokale katolikker, der fremfører, at ritualet latterliggør den katolske kirkes højmesse.

De lokale myndigheder i Oklahoma City afviste de katolske lederes anmodning om at blokere for ”den sorte messe” med henvisning til, at borgercentret er en offentlig bygning, og ritualet blev gennemført i september.

Andre læser lige nu