Øen med en kirke i hver by

Grønland har en lang fælles kirkelig historie med Danmark og er i dag et stift i folkekirken. Kristendommen står stærkt trods sekularisering, og knap 95 procent af grønlænderne er medlem af folkekirken

Den gamle inuit-religion er ifølge Kristeligt Dagblads kilder forsvundet fra Grønland i dag. -
Den gamle inuit-religion er ifølge Kristeligt Dagblads kilder forsvundet fra Grønland i dag. -. Foto: Keld Navntoft/Scanpix.

Den grønlandske folkekirke er bogstaveligt talt landsdækkende, selvom Grønland er verdens største ø. I historiens løb er der opført 72 kirker eller skolekapeller, og det betyder, at der stort set er et gudstjenestested i hver en by og hver en bygd.

I Grønland tælles der ikke kirkegængere, men 94,7 procent af befolkningen er per 1. januar 2014 medlem af den grønlandske folkekirke. Det kan ses på kirkegangen, siger sognepræst i Nuuk Mnguk Dalager.

”Man kan måske ikke sige, at kirkerne er overfyldt, men der er i hver eneste af dem god kirkegang hver søndag.”

I Grønland er der en levende menighedssang ligesom i Danmark. Men der synges efter den grønlandske salmebog, som kom i en ny udgave for seks år siden med den grønlandske biskop Sofie Petersen i spidsen for arbejdsgruppen.

Den Grønlandske Salmebog er ikke en kopi af Den Danske Salmebog. Sprogene er så forskellige, at man ikke bare kan oversætte en dansk salme til grønlandsk, ligesom for eksempel det danske fugleliv skal omsættes til grønlandske forhold.

”Som en del af den danske folkekirke synger vi selvfølgelig salmer af de gamle, kendte salmedigtere i vores udgave, men vi har også en pæn del salmer af vores egne digtere,” siger Mnguk Dalager.

Den gamle inuit-religion er ifølge Kristeligt Dagblads kilder forsvundet fra Grønland i dag, og stiftskontoret oplyser, at religionen heller ikke er blandt de registrerede trossamfund. Det er derimod den katolske kirke, som fylder næstmest på grund af mange indvandrede filippinere, og herefter kommer pinsekirken og Jehovas Vidner.