Prøv avisen

234 børn gik Lucia-optog i sneen

I går var det Lucia-dag. Skikken med Lucia-optog går tilbage til en fortælling om en pige ved navn Lucia, der i 200-tallet levede på Sicilien i det nuværende Italien. Foto: Elena Ignatyeva Demotix Denmark

I et forsøg på at slå rekorden som Danmarks længste Luciaoptog, samledes flere hundrede børn og voksne om lys og sang i Trige ved Aarhus

Flakkende stearinlys og store smil lyste op i mørket, da omtrent 400 børn og voksne i går samledes til sang og optog i den lille by Trige nord for Aarhus.

Anledningen var naturligvis Lucia-dagen, der over hele landet blev markeret på blandt andet skoler, plejehjem og børnehaver. Og også i Trige blev den italienske martyr Lucia mindet med hele fire Lucia-brude i hver sin alder og en enkelt med muslimsk baggrund.

Temaet for vores Lucia-optog er: Stå fast på din tro, og derfor har vi opfordret folk i alle aldre og af enhver etnisk herkomst og religiøsitet til at deltage i optoget. For ligesom Lucia stod fast på sin tro, skal vi også gøre det i dag, lyder det fra arrangøren af optoget sognepræst Peter Viuff, der fortsætter:

Vi danskere er nærmest flove over vores tro. Vi skammer os lidt ved den, og det er ærgerligt. Måske synes vi, troen kan være lidt udemokratisk, og der skal jo være plads til alle, så derfor vil vi ikke fylde med vores tro. Men det er trods alt vores fundament for vores samfund.

Skikken med Lucia-optog går tilbage til en fortælling om en pige ved navn Lucia, der i 200-tallet levede på Sicilien i det nuværende Italien. I en ung alder blev hun omvendt fra Romerrigets religion med flere guder til kristendommen og lod sig døbe, og dette kom til senere at koste hende livet, fordi kristne ofte blev forfulgt for deres tro i Romerriget.

For at slå rekorden skulle mindst 250 børn deltage ifølge Peter Viuff. Det lykkedes ikke. Der kom 234 børn, og dermed manglede der 16 personer i at skabe Danmarks længste Luciaoptog.