27 teologer har søgt job som ”troende” præst

Ansøgerne har forstået, hvad vi mente med jobopslaget, lyder det fra menighedsrådet i Mejdal Kirke, der har søgt efter en troende præst. I går udløb ansøgningsfristen

De forladte bygninger i byen Deir Atiyeh i Syrien, hvor Østerlandsmissionen startede skole og kirke i årene omkring Første Verdenskrig. En ældre kvinde, der selv har gået på skolen, viser skolegården. -- Alle
De forladte bygninger i byen Deir Atiyeh i Syrien, hvor Østerlandsmissionen startede skole og kirke i årene omkring Første Verdenskrig. En ældre kvinde, der selv har gået på skolen, viser skolegården. -- Alle. Foto: HENRIK OLE JENSEN.

Det har ikke skræmt jobsøgende teologer væk, at menighedsrådet i Mejdal Kirke eksplicit har søgt efter en "troende" præst.

Mandag eftermiddag udløb ansøgningsfristen for det, der er blevet et af de mest omdiskuterede jobopslag i folkekirken i lang tid. Og den megen omtale i medierne kan ses på antallet af ansøgere. I alt har 27 personer søgt stillingen som præst i Mejdal Kirke, oplyser Karsten Nissen, biskop over Viborg Stift.

"Antallet af ansøgere ligger noget over, hvor mange der normalt kommer til sådan en stilling," siger han.

LÆS OGSÅ: Søges: Præst med tro

De mange ansøgere skyldes dog ikke kun den store medieopmærksomhed. Stillingen er attraktiv, fordi der er en ny kirke og ny præstebolig, menigheden er aktiv og menighedsrådet engageret, understreger biskoppen.

"Men selv hvis man tager de gode forhold i betragtning, er 27 stadig mange ansøgninger," siger Karsten Nissen.

Ordet "troende" i jobopslaget har blandt andet fået rektoren for Pastoralseminariet i København til at sige, at det kan holde nyuddannede præster fra at ville søge stillingen. Andre har ment, at menighedsrådet udfører sindelagskontrol, mens en kirkeretsekspert ligefrem har vurderet, at det er ulovligt at lægge vægt på præstens personlige tro i en ansættelsessammenhæng.

LÆS OGSÅ: Mejdal Kirke: Jobopslaget er tænkt meget grundigt igennem

Men menighedsrådsformand Karl Georg Pedersen har ikke oplevet, at ordet "troende" har givet problemer blandt de ansøgere, der op til ansøgningsfristen har kontaktet ham for at høre om stillingen.

"Dem, vi har været i kontakt med, har i hvert fald ikke følt sig skræmt af opslaget. Det har derimod givet anledning til nogle rigtig gode snakke om, hvad vi ønsker med kirkens arbejde og opgaver. Flere har givet udtryk for, at de synes, det er dejligt, at menighedsrådet melder klart ud," siger han.

I alt har 17 personer været til samtale hos menighedsrådsformanden under ansøgningsprocessen. Her har de fået fremvist kirken og præstegården og har hørt mere om kirkens arbejde.

"Mit indtryk er, at ansøgerne har forstået vores opslag, som vi har ment det. Det er jeg ret glad for," siger han.

LÆS OGSÅ: Muslimske Khader: Fedt, nu kan jeg blive præst

Alle ansøgningerne er sendt til biskoppen i stiftet. I løbet af i dag eller i morgen sender han dem videre til menighedsrådet i kirken. Derefter er proceduren, at der bliver holdt et orienterende møde mellem menighedsrådet, provsten og biskoppen, hvor ansøgningerne bliver gennemgået.

Et sted mellem tre og fem ansøgere bliver indkaldt til en prøveprædiken i kirken. Når prøveprædikenerne er overstået, bliver der holdt et indstillingsmøde, og den nye præst kan derefter tiltræde sandsynligvis den 1. april.

Hvis det er en helt ny præst, der bliver ansat, skal vedkommende først ordineres. I så fald kan præsten først tiltræde den 15. april.