30.000 festede med Himmelske Dage

Himlen var med kirkefestivalen i København, hvor deltagerne blev badet i forårssol over fire dage. I dag sluttede Himmelske Dage med tværkirkelig gudstjeneste på Nytorv

Kirkefestivalen Himmelske Dage sluttede i dag på Nytorv i København med en tværkirkelig gudstjeneste. Unge fra det kirkelige børne- og ungdomsarbejde delte under gudstjenesten små forårsbebudere i form af løgblomster af forskellig art ud til deltagerne, som de kunne tage med hjem som et minde.
Kirkefestivalen Himmelske Dage sluttede i dag på Nytorv i København med en tværkirkelig gudstjeneste. Unge fra det kirkelige børne- og ungdomsarbejde delte under gudstjenesten små forårsbebudere i form af løgblomster af forskellig art ud til deltagerne, som de kunne tage med hjem som et minde. Foto: Petra Theibel Jacobsen.

I dag udløb de mere end 400 programpunkter på kirkefestivalen Himmelske Dage i København. Mange tog konsekvensen af den bagende middagssol under den tværkirkelige afslutningsgudstjeneste på Nytorv, og forvandlede programhæftet til solhatte.

Mindst 30.000 mennesker har på en eller anden måde vist interesse for de mange forskellige aktiviteter, koncerter og debatarrangementer i telte, festsale, den store scene og i kirker og deltaget i kortere eller længere tid, vurderer arrangørerne.

Cirka 1000 af dem samledes søndag klokken 12 på Nytorv for at tage afsked med hinanden og fire intense dage i danske kirkers tegn.

Gudstjenesten var tværkirkelig med repræsentanter på scenen som biskop Czeslaw Kozon fra den katolske kirke, pastor Ravi Chandran fra den økumeniske kirke International Church of Copenhagen, præst og evangelisationssekretær Mai-Brit Tvilling fra Metodistkirken, major Hannelise Tvedt fra Frelsens Hær, Nørrebroprovsten Per Vibskov Nielsen fra folkekirken og Lone Møller-Hansen fra Baptistkirken.

Domprovst i København Anders Gadegaard, som også er formand for Danske Kirkers Råd, takkede for Himmelske Dage på alle kirkers vegne. Han takkede Københavns Stift for at stille ressourcer til rådighed, så kirkedagene for første gang kunne holdes udendørs og på en ny måde.

”Fordi man værdsætter samarbejdet med alle kirker i byen og i landet om denne opgave, at vi som kristne er i enhed, og vi ser vores forskellighed som kirkesamfund som en styrke, som vi gerne vil prale af over for alle borgere i Danmark," sagde han og fortsatte: 

"Fordi det viser, at kristenheden er en vid og bred og farverig forsamling, og at vi hver især kun gør kristendommen tydeligere på hver vores måde. Det har Himmelske Dage været et bevis på. Vi lukker aldrig mere kirkedagene inde i et lille rum, hvor vi kun fester med os selv. Fra nu af vil vi feste hver gang med alle borgerne,” sagde Anders Gadegaard fra scenen til udbredte klapsalver.

Om tre år holdes de næste kirkedage i Herning. Derfor overdrog københavns biskop Peter Skov-Jakobsen (tv.) stafetten i form af en bibel, et vintræ og et kors til biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær (th.). I midten står Jytte Janik fra den katolske menighed i Herning og frikirkepræst i Herning Lars Bo Olesen.
Om tre år holdes de næste kirkedage i Herning. Derfor overdrog københavns biskop Peter Skov-Jakobsen (tv.) stafetten i form af en bibel, et vintræ og et kors til biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær (th.). I midten står Jytte Janik fra den katolske menighed i Herning og frikirkepræst i Herning Lars Bo Olesen. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Den næste kirkefestival har Herning by og Viborg Stift som værter. 

Kirkedagsstafetten består af en bibel, et kors og et vintræ. Det fik biskop Henrik Stubkjær, formand for Frikirkenet, og ledende præst i frikirken Åbenkirke i Herning Lars Bo Olesen og Jytte Janik fra den katolske menighed i Herning, overrakt som et bevis på, at de næste kirkedage finder sted på den jyske hede.

”Jeg er utrolig begejstret for, at det kan lade sig gøre at få kirkedagene over til os. Vi vil også bruge gader og stræder til at præsentere kristendommen for byens borgere som i København, men i vores vision indgår, at kan vi fylde Boxen med et verdensnavn inden for musikken, så vil vi også gøre det,” siger Lars Bo Olesen.