46-årig sigtet for gravskænding

Ifølge Nordjyllands Politi havde manden sort maling på arme og i hovedet, da han blev anholdt. På hans bopæl blev der også fundet sort spraymaling, hvilket forstærkede mistanken mod den sigtede. Manden nægter sig skyldig

Det var dette syn, der mødte op mod 100 familier i Hadsund. Kristeligt Dagblad har sløret gravstenene på billedet.
Det var dette syn, der mødte op mod 100 familier i Hadsund. Kristeligt Dagblad har sløret gravstenene på billedet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

En 46-årig mand fra lokalområdet blev i går morges anholdt og sigtet for groft hærværk på en kirkegård i Hadsund i Himmerland. Han er mistænkt for at være manden, der på et tidspunkt i løbet af weekenden har spraymalet mindst 81 gravsten i byen med det sataniske symbol ”666”.

Det oplyser Nordjyllands Politi, der desuden fortæller, at manden tidligere har fået en behandlingsdom for brandstiftelse, og at han er sigtet i en lignende verserende sag fra 2016 om hærværk på omtrent 100 gravsten i nabobyen Visborg. Også disse blev spraymalet, dog ikke med tallet ”666”.

Manden nægter sig skyldig i begge sager. Ifølge Nordjyllands Politi havde manden sort maling på arme og i hovedet, da han blev anholdt. På hans bopæl blev der også fundet sort spraymaling, hvilket forstærkede mistanken mod den sigtede. Sagens karakter taget i betragtning har anklagemyndigheden anmodet om varetægtsfængsling af manden. Men ved et grundlovsforhør i går fandt Retten i Aalborg ikke grundlag for dette. Man vurderede ikke, at der var stor gentagelsesrisiko, eller at den sigtede vil vanskeliggøre efterforskningen. Derfor blev manden løsladt i går eftermiddags. Den kendelse blev øjeblikkeligt kæret til Vestre Landsret af anklager Mikkel Holdensen.

”Vi ser på denne sag med meget alvorlige øjne,” siger han.

Menighedsrådsformand i Vive-Hadsund Sogn Rita Moore ønsker ikke at kommentere politiets efterforskning, men roser dem for at arbejde hurtigt. Hun kan dog fortælle, at menighedsrådet vil dække omkostningerne for at få gravstenene renset, selvom det juridsk set er den enkelte gravstedsindehavers ansvar.

”Vi har besluttet os for, at vi har et moralsk ansvar, i og med at det er sket på vores kirkegård. Nu har vi sendt anmodninger ud til indehaverne af gravstederne om tilladelse til at få nogle stenhuggere til at rense stenene. Fordelen er, at vi kan gøre det meget billigere på den måde, end hvis hver enkelt indehaver skulle sørge for det,” siger hun.