70-årige David arbejder på højtryk for at få jødisk påskebrød ud

I år er både Brexit og pandemien kommet i vejen for importen af det usyrede brød, der skal bruges til jødisk påske. Men nu har David Gerschwald taget sagen i egne hænder

David Gerschwald er bosat på Frederiksberg og aktiv i synagogen i Krystalgade i København. Det specielle brød er bagt uden gær. – Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix, Maciej Karoń/Unsplash. Arkivbillede.
David Gerschwald er bosat på Frederiksberg og aktiv i synagogen i Krystalgade i København. Det specielle brød er bagt uden gær. – Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix, Maciej Karoń/Unsplash. Arkivbillede. .

I de sidste par uger har David Gerschwald kørt på kryds og tværs af Danmark i en bil fyldt med brød bagt uden gær. Det særlige brød spises under den jødiske påske, pesach, som begynder på lørdag.

”Normalt er der ikke så stort pres på. På grund af Brexit er min leverance af usyret brød fra bageriet i England gået helt i stå med eksporten til os i EU. Og bageriet i Frankrig har ikke kunnet levere den samme mængde på grund af coronakrisen,” forklarer David Gerschwald over telefonen fra en rasteplads i Jylland.

Han forklarer, at pandemien har skabt større efterspørgsel efter færdigbagt brød bagt uden gær:

”Under den jødiske påske tager mange af Europas jøder til familiesammenkomster, hvor der allerede er bagt brød, eller også rejser de til Israel, hvor der er rigeligt brød. Men under coronakrisen har de måttet blive hjemme, og fordi brødet kan være besværligt at bage selv, har de været i butikker rundt i Storkøbenhavn for at købe det,” siger den 70-årige forretningsmand.

Traditionen med at spise brød bagt uden gær går så langt tilbage som jødedommen selv.

Da jøderne flygtede gennem ørkenen skarpt forfulgt af den egyptiske farao, kunne de ikke nå at lade brødet hæve, før de bagte det på ørkenens varme sten. Så for at mindes slavetiden må jøderne ikke spise almindeligt brød under den syv dage lange påskefest.

David Gerschwald har siden 1979 arbejdet med fødevarer, først med sit cateringfirma Danish Kosher Foods, der leverede kosher-mad til flyselskaber i Københavns Lufthavn.

”Vi havde aftaler med SAS, Thai Airways og en lang række andre store flyselskaber, som fyldte deres mellemlandende fly med vores mad. Jeg synes, det er sjovt at tænke på, at vores danskproducerede kosher-mad blev indtaget i luften over det meste af kloden,” siger David Gerschwald.

I 2008 ramte finanskrisen, butikkens kundekreds svandt ind, og den måtte til sidst lukke. Men David Gerschwald pakkede varerne i bilen og fortsatte som kørende grossist. Og det har han gjort siden. Men normalt ikke så hektisk som lige nu.

”I dag kan jeg stadig levere det meste inden for specialfødevarer. Men kosher-mad har altid haft min særlige interesse, og her er min kundekreds også ganske loyal. Og det er jeg også. Trods Brexit og coronavirus,” siger David Gerschwald.