8 ting der faktisk ikke står i Bibelen

Hvor godt kender du Bibelen? Læs listen over typiske misforståelser og se hvor godt du egentlig kender Bibelens historier...

Ifølge Bibelen er det ikke Dalila, som klipper Samsons lange hår. Foto: Fra bogen "Det Gamle Testamentes kvinder"

Kan du huske historien om Adam og Eva, der spiste af æblet? Eller Maria som rider til Betlehem på æslet?

Nej, du kan ikke. For de begivenheder står ikke nævnt i Bibelen. Hjemmesiden Listverse har lavet en liste over typiske misforståelser i Bibelen. Læs listen over typiske misforståelser her:

1) Adam og Eva
Mange tror, at slangen i Edens Have lokkede Adam og Eva til at spise af et æble fra Kundskabens træ. Men i Bibelen står der ikke noget om, at det var et æble, men i stedet en frugt.

Første Mosebog kap. 3, 1-6

2) Jonas og hvalen
I den populære fortælling om Jonas hører vi, at han lader sig kaste i havets dyb og bliver slugt af en kæmpe hval. Eller gør han?...I Bibelen står der nemlig ikke noget om, at det er en hval, der sluger Jonas. I stedet står der, at det er en stor fisk og et havdyr.

Jonas Bog kap. 2,1

3) Dalila og Samson
De fleste tror, det var filisterkvinden Dalila, som klippede håret af Samson, efter hun lokkede hemmeligheden om hans kræfter ud af ham. Men i virkeligheden var det en mand, som Dalila tilkaldte, der klippede håret af ham.

Dommerbogen kap. 16, 19

4) Tre vise mænd
Da Maria fødte Jesus-barnet, kom tre vise mænd på besøg med guld, røgelse og myrra. Sådan kender vi historien fra julefortællingen, men måske kender vi den ikke så godt, som vi tror.
I Bibelen står der, at der kom vise mænd med gaver til Jesu-barnet, men der står ikke noget om, at der var tre. Og der står heller ikke, at de kom på besøg i stalden efter fødslen, men i stedet i huset hos Maria.

Matthæusevangeliet kap. 2, 1-11


5) Alkohol er forbudt

Eller er det...? Det er en udbredt tro, at kristendommen forbyder kristne at drikke alkohol, spille og at vædde, men der står ikke noget sted i Bibelen, at det er forbudt. Jesus forvandlede selv vand til vin under en bryllupsfest. Selvom det ikke er forbudt at drikke alkohol, anbefaler Paulus, at man ikke skal drikke sig beruset.

Efeserbrevet kap. 5, 18

6) Maria på æslet
Da Maria og Josef rejste fra Nazaret til Betlehem, red Maria på et æsel, mens Josef var på gå-ben. Sådan kender vi i hvert fald historien fra Juleevangeliet, eller gør vi? Der står nemlig ingen steder, at Maria red på et æsel. Det eneste, der står, er, at Josef og Maria drog op fra Nazaret til Betlehem.

Lukasevangeliet kap. 2

7) Hjælp
Gud hjælper den, der hjælper sig selv, sådan lyder et kendt citat, som mange tror stammer fra Bibelen. Men faktisk var det ikke en gud, men en mand, som skrev det velkendte ordsprog. Det var nemlig amerikanske Benjamin Franklin.

8) Moses med horn

Den verdenskendte kunstner Michelangelo har portrætteret Moses med horn i panden. Mange har troet, at Michelangelo misforstod Bibelens beskrivelse af Moses, men måske vidste han bare ikke bedre. Moses havde horn i følge den latinske oversættelse af Det Gamle Testamente, Vulgata, som var den, Michelangelo læste.

Ordet horn blev oprindeligt oversat fra det hebraiske ord Krn", der både kan oversættes 1) keren = horn eller magt, 2) karan = strålende eller lysende.

Ingen nyere danske oversættelser af Bibelen har dog ordet horn. I den seneste danske udgave fra 1992 står der, at det strålede fra Moses ansigt.

Anden Mosebog kap. 34, 29-35

(Artiklen er blevet rettet, siden den blev trykt første gang)