Åbne Døre: Situationen for forfulgte kristne er den værste i nyere tid

I går lancerede Åbne Døre sin årlige liste over de 50 lande, hvor det er farligst for kristne at befinde sig. Organisationen frygter, at kristenforfølgelser kan brede sig fra Mellemøsten til hele Asien

 Helen Berhane var udsat for tortur i flere år i sit hjemland Eritrea, fordi hun er protestantisk kristen. –
Helen Berhane var udsat for tortur i flere år i sit hjemland Eritrea, fordi hun er protestantisk kristen. – . Foto: Emil Kastrup Andersen.

”Jeg lever kun, fordi Helligånden hjalp mig. Derfor får I mit vidnesbyrd i dag.”

Sådan sagde 42-årige Helen Berhane, da hun i går talte ved en konference på Christiansborg.

Konferencen blev holdt af den kristne hjælpeorganisation Åbne Døre, som præ-senterede deres liste over de 50 lande, hvor det er farligst at være kristen. Åbne Døre har udgivet den oversigt de seneste 25 år, og for 17. år i træk ligger Nordkorea nummer et.

Som nummer seks på dette års liste ligger Eritrea, der er Helen Berhanes hjemland. Hun tilhører en evangelikal kirke, en protestantisk kirkeretning, der ikke er anerkendt i landet, hvor hovedparten af befolkningen tilhører den ortodokse kirke. Men Helen Berhane holdt sig ikke tilbage med at prædike sin tro, og da hun i 2004 år udgav en cd med musik om sin tro, blev hun arresteret. I næsten tre år sad hun indespærret i en container, hvor hun dagligt var udsat for så voldsom tortur, at hun til sidst blev sendt hjem.

”De sendte mig hjem for at dø,” fortæller Helen Berhane, der dog overlevede og flygtede til Danmark, hvor hun i dag læser teologi.

Helen Berhanes historie er ikke enestående.

Åbne Døre, der støtter forfulgte kristne med nødhjælp og bibeler i 60 forskellige lande, indledte gårsdagens konference med at fortælle om den rapport, som organisationen selv har udarbejdet, og som ligger til grund for dette års opgørelse over de værste lande for kristne at leve i. På baggrund af materialet vurderer organisationen, at ”mere end 215 millioner af verdens kristne i dag oplever et højt eller ekstremt højt niveau af forfølgelse”, og at ”situationen for forfulgte kristne er den værste i nyere tid”. Rapporten viser desuden, at antallet af kristne, der blev dræbt på grund af deres tro i 2017, var 3066. Det tal er dog noget lavere end for to år siden, hvor der registreredes 7106 drab. På trods af det fastholder Åbne Døres konstituerede generalsekretær, Golriz Ghozati, dog, at situationen for forfulgte kristne globalt er den værste, organisationen hidtil har set.

”Sidste år registrerede vi generelt flere henvendelser end nogensinde før, og selvom antallet af dræbte er lavere, er der flere rapporteringer om tortur og anden undertrykkelse,” siger Golriz Ghozati og fortsætter:

”Det hænger blandt andet sammen med, at vi lige nu ser en stigende nationalisme i Asien, der har medført en radikaliseret form for hinduisme og buddhisme særligt i Nepal og i Indien. Derfor har vi fået langt flere henvendelser fra disse områder end tidligere, hvor det primært var i Mellemøsten, vi så problemet. Og derfor er det vores klare overbevisning, at den nuværende situation er den værste for forfulgte kristne i nyere tid.”

Derfor glæder det også Golriz Ghozati, at regeringen nu styrker sin indsats for at bekæmpe religøse forfølgelser.

”Vi hilser tiltaget velkommen, og hos Åbne Døre glæder vi os til at bidrage med den viden, vi har, så vi kan hjælpe de forfulgte kristne i fællesskab,” sagde Golriz Ghozati på konferencen.

Tilstede var også Daniel Toft Jakobsen (S), der er formand for Folketingets tværpolitiske netværk for tros- og religionsfrihed. Han benyttede også lejligheden til at rose regeringen.

”Jeg vil gerne rose regeringen og alle, der har presset på for at få denne nye enhed i Udenrigsministeriet. Det er meget vigtigt, at vi bakker bredt op, så indsatsen kan fortsætte fremover, uanset hvilken regering der sidder ved magten,” sagde Daniel Toft Jakobsen på konferencen.

For ham er det vigtigt, at regeringen følger EU’s råd på området, især dem, der handler om øget viden.

”Vi lever i et sekulært samfund, hvor det kan være svært at forestille sig, hvor megen konflikt religion kan give anledning til andre steder i verden. Derfor er det vigtigt, at vi hæver videns- niveauet i udenrigstjenesten, så man på ambassaderne har blik for religiøs forfølgelse, der hvor man befinder sig. Og også så de kan klæde os politikere godt på, når vi kommer på besøg. Ellers kan vi havne i situationer, hvor lokale viser rundt og fortæller om den tilsyneladende fredelige og idylliske sameksistens mellem religiøse grupper, uden at det dog er det sande billede,” sagde han.