Årets pinsefisk er en lille hummer

Afdøde biskop i Roskilde Stift Jan Lindhardt opfandt kåringen af årets pinsefisk, et forsøg på at give pinsen, hvad den altid havde manglet – en særegen madtradition

Traditionen tro vil Peter Fischer-Møller, biskop over Roskilde Stift, stå for kåringen af Årets Pinsefisk sammen med fiskehandler Hans Hebo, og ny minister for fiskeri Eva Kjer Hansen vil modtage den.
Traditionen tro vil Peter Fischer-Møller, biskop over Roskilde Stift, stå for kåringen af Årets Pinsefisk sammen med fiskehandler Hans Hebo, og ny minister for fiskeri Eva Kjer Hansen vil modtage den. . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

”Danskerne tænker og tror med maven.” Sådan skulle tidligere biskop i Roskilde Stift Jan Lindhardt engang have sagt.

Det gav ham idéen til at stifte en tradition, hvor biskoppen sammen med foreningen Danmarks Fiskehandlere kårer årets pinsefisk. En tradition, der med humor i snart 20 år har forsøgt at få danskerne til at spise flere fisk og til at tale om, hvorfor vi fejrer pinsen.

Årets kåring fandt sted i Torvehallerne i København, midt mellem madboder, turister og handlende. Det var med et glimt i øjet, at biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, kårede årets pinsefisk. I år tilfaldt æren jomfruhummeren, selvom den, som han med et grin konstaterede, slet ikke er en fisk.

”Længe inden vi havde korset, brugte de første kristne fisken som symbol på deres tro. Det er den korteste bekendelse, som vi kender: Jesus Kristus, Guds søn, frelseren, der, hvis man taler græsk, sammen danner ordet ichthys, der betyder fisk. Pinsefisken skal minde os om, at pinsen er den kristne kirkes fødselsdag,” sagde Peter Fischer-Møller i sin tale, inden han overrakte pinsefisken til fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V).

”Hvert år fanger vi flere tons jomfruhummere i de danske farvande, og så snart de kommer på land, holder lastbilerne klar til at køre dem sydpå. Jeg håber med kåringen i dag, at danskerne vil spise lidt flere jomfru- hummere, og at de vil huske, hvorfor vi fejrer pinsen,” sagde hun.

Traditionen med pinsefisken har, som Peter Fischer-Møller sagde, nok ikke fanget an i den brede befolkning. Men det betyder ikke, at den er uden betydning. For den giver kirken en mulighed for at komme ud at møde mennesker der, hvor de er, og det er vigtigt, mener Peter Fischer-Møller.

”En tradition som pinsefisken er vigtig i en tid, hvor troen i høj grad bliver indadvendt. Den er en påmindelse om, at kristendommen lever, når den bliver delt og talt om,” sagde han.

Og talt blev der, da der efter kåringen blev spist bagte jomfruhummere med ramsløgsolie.