Adam Price: Vi laver ikke en teologisk afhandling, men en dramaserie

Den nye tv-serie ”Herrens Veje” fra Danmarks Radio vil sikkert skabe debat, og dele af folkekirken vil føle sig dårligt behandlet. Men det er dramaets vilkår, siger hovedforfatter Adam Price op til premieren den 24. september

Adam Price, der er hovedforfatter på ”Herrens Veje”, læner sig selv mod ateismen, men er medlem af folkekirken. Sammen med sin mor bad han gerne aftenbøn, og faderen var katolik. Så han kender til kristendommen. Begge hans børn er også døbt. –
Adam Price, der er hovedforfatter på ”Herrens Veje”, læner sig selv mod ateismen, men er medlem af folkekirken. Sammen med sin mor bad han gerne aftenbøn, og faderen var katolik. Så han kender til kristendommen. Begge hans børn er også døbt. – . Foto: Agnete Schlichtkrull/Danmarks Radio.

For første gang siden ”Fiskerne” fra 1977 har Danmarks Radio kastet sig ud i en fiktions-serie om kristendom og tro.

Miniserien om en indremissionsk fiskerkoloni i Vestjylland skrevet over Hans Kirks roman fik store negative konsekvenser for Indre Mission og opfattelsen af bevægelsen i befolkningen. Spørgsmålet er nu, om DR’s nye store søndags-satning ”Herrens Veje”, der har premiere den 24. september, kan få en lige så stor betydning for danskernes syn på kristendom og folkekirke, og om man i det hele taget kan forene dramaets præmisser med en nuanceret fortælling om tro og kirke.

Man vil i hvert fald prøve, siger Adam Price, der har været hovedforfatter på tv-serien.

”Men det er klart, at vi maler et billede op med stærke farver. Det er bare nødvendigt. Vi har 58 minutter og 30 sekunder til hvert afsnit, og det skal samtidig være dramatisk. Nogle vil føle sig stedmoderligt behandlet og føle, at det er mere kompliceret end som så. Men det her er heller ikke en teologisk afhandling, men en dramaserie.

Så kan det godt være, at vi kommer til at træde på nogle ømme tæer undervejs og at vi gør en konflikt hårdere, end den er. Det er dramatikkens betingelser, og ønsker man en teologisk redegørelse, så må kronikken i Kristeligt Dagblad tage over. Det her er ikke en forestilling i et lille kælderteater, hvor vi kan tale til en lille lukket kreds af ligesindede. Det her er den store scene,” siger Adam Price, da Kristeligt Dagblad møder ham i forbindelse med et pressemøde om tv-serien.

Han forsikrer dog om, at han og holdet bag tv-serien, der tager udgangspunkt i en moderne dansk præstefamilie i den danske folkekirke, har forberedt sig grundigt på teologiske emner i forbindelse med serien. En lang række præster i og uden for folkekirken er blevet interviewet. Det samme er også imamer, islamologer, eksperter i jødedommen, buddhister, karismatikere og mystikere. Holdet bag har også ”prøvet at læse sig igennem de hellige skrifter” og er dykket ned i værker fra flere fremtrædende teologer.

Idéen bag arbejdet til ”Herrens Veje”, der har strakt sig over flere år, er ifølge Adam Price udsprunget af den til nogle tider karske debat om religion og værdier, der udspiller sig i disse år.

”Ikke mindst i disse tider, hvor grøfterne graves så dybe, at vi ikke længere kan se hinanden, men blot forestiller os, hvordan de andre ser ud, er der behov for, at vi er moderate i vores tro. Det lyder næsten kedeligt at sige. Men der er brug for en ny måde at tale om tingene på, hvor man ikke insisterer på at have den endegyldige sandhed, men åbner veje for andre måder til at finde vej til sandheden,” siger Adam Price. For den samtale mellem religioner og befolkninger er nødvendig, mener han.

”Jeg håber, at vi med serien kan lykkes med at sætte disse problemer til debat. Og gerne på en måde, hvor vi slipper for den debatform, hvor der nærmest ikke er en nedre grænse for, hvad man kan sige til hinanden. Den samtale er nødvendig,” siger han.

Det har da også været nogle af de mere konfliktfyldte diskussioner om religion og tro, som Adam Price har peget på som den primære motivation til at lave tv-serien: Debatten om kønsopdelt svømmeundervisning, integration af flygtninge og debat om halalkød i børnehaver er udtryk for, at religion er blevet mere ”politisk end politik”, har han sagt i flere interviews.

Men hvorfor bruge sager, der primært handler om islam, som motivation til en serie om kristendom og folkekirken?

”Det var egentlig mere som eksempel på, at der bag mange af disse diskussioner ligger et trosanliggende. Det er i høj grad disse store møder mellem det kulturkristne Vesten og islam, der fylder debatten i disse år. Der synes jeg, at man skal trække debatten op på en endnu større klinge og spørge, hvad kristendommen står for. I stedet for at diskutere truslen i ­islam, kan vi måske diskutere, hvad vi selv står for. I stedet for at diskutere, om islam er en fredens religion, kan vi måske gå i vores egen have for at se, om der er behov for beskæring eller gødning,” siger Adam Price.

Hvordan vil du forene disse religionskonflikter med at lave tv-drama om folkekirken, som jo også er meget andet end værdikonflikt og islam?

”Det er klart, at vi er nødt til at male nogle konflikter op. Vi har ikke et real-time menighedsrådsmøde på en time, hvor folk sidder omkring et bord og diskuterer, om knæfaldet skal laves af skind eller stof, eller om der er penge nok til at istandsætte østgavlen i kirken. Vi vil gerne ind og røre ved nogle af de eksistentielle områder i hvert eneste afsnit. Og vi har et håb om, at hvis vi laver karakterer, der er relevante og menneskelige nok, og hvis seerne lærer at elske karaktererne, så vil det også interessere andre, selvom det sker i en institution som folkekirken, som nogle synes er støvet og kedelig. Jeg håber så også, at vi behandler folk ordentligt. Det er ønsket. Men hvis nogle oplever at blive behandlet lidt hårdere og sat i et skævt lys, så er det på dramaets betingelser,” siger Adam Price,

Men kan du forstå, at der er nogle i kirkelige kredse, der frygter for, hvordan kristendommen og folkekirken bliver afbildet af Danmarks Radio i denne serie?

”Ja, det kan jeg godt. Men jeg håber så også, at man bredt i kirkelige kredse vil glæde sig over, at religion og tro tages op af DR, så vi pludselig kan diskutere tro og samfund endnu bredere. Nogle vil synes, at vi kommer lidt hurtigt eller nemt omkring visse af de kæmpestore teologiske overvejelser, men det er på sin vis dramaets betingelser. Dramaet er vores kerne, det er ikke at være teologisk præcise i alle detaljer. Det sker jo også, når vi skal beskrive en prædiken i serien. De er måske ti eller femten minutter lange normalt, men hos os klippes det ned til en tiendedel, og så er det stadig langt. Men vi forsøger at behandle stoffet med respekt, og så vil der helt sikkert stadig være præster, der synes, at vi skulle have ringet og spurgt, og sådan skal det også være,” siger Adam Price.