Advarsel mod ikke-kristen Grosbøll

Det kristne rådgivningscenter Dialogcentret udsender en kritisk pjece om sognepræst Thorkild Grosbøll. Han står uden for kristendommen, fastslår centrets leder

Sognepræst Thorkild Grosbøll falder uden for det kristne bekendelsesgrundlag, når han siger, at han ikke tror på en skabende og opretholdende Gud. Derfor er det fatalt for folkekirken, at Thorkild Grosbøll stadig kan prædike i Taarbæk Kirke, fordi det dermed bliver uklart, hvad kristen og ikke-kristen forkyndelse er.

Det mener leder, Jens Linderoth, på det kristne rådgivningscenter i Århus, Dialogcentret, der på kristendommens vegne går i dialog med mennesker med en anden religiøs opfattelse. På den baggrund udsender Dialogcentret i næste uge et åbent brev til Thorkild Grosbøll samt en pjece, der indeholder kritisk information om sognepræsten. Målet er at fremprovokere et klart svar på, om folkekirken kan acceptere en sognepræst, der ikke tror på en skabende og opretholdende Gud, forklarer Jens Linderoth.

– Uanset hvordan man vender og drejer det, er Grosbølls udtalelser om, at han ikke tror på en skabende og opretholdende Gud i modstrid med folkekirkens bekendelsesgrundlag. Han afviser jo alle tre led i trosbekendelsen. Det kan godt være, at han har sagt ja til ordene over for biskop Jan Lindhardt, men i hans bog "En sten i skoen" siger han det direkte modsatte. Siden har han ikke tilbagevist det, og derfor kan man ikke anse ham for at være kristen, siger Jens Linderoth.

Dermed anser Dialogcentret sognepræsten for at være på linje med andre nyreligiøse bevægelser. Dialogcentret mener, at Thorkild Grosbøll plukker dele af troen ud og på den baggrund sammensætter sin egen kristendom.

– Der er ingen grænser for hans tolkninger, og alt i alt handler hans forkyndelser grundlæggende om barmhjertighed og kærlighed i en nærmest teosofisk udgave. Grosbøll benægter faktisk mere af kristendommen end mange andre bevægelser, siger Jens Linderoth, der håber, at Thorkild Grosbøll vil være åben for en dialog.

Teologen Ole Skjerbæk Madsen, leder af I Mesterens Lys, arbejder i dag for at bygge bro mellem kristendommen og åndeligt søgende. Han er enig i, at man ikke kan anse Thorkild Grosbøll for at være kristen.

– Når man ikke tror på en skabende og opretholdende Gud, er man uden for folkekirkens bekendelsesgrundlag. Det er der ingen tvivl om, mener Ole Skjerbæk Madsen.

Han siger dog, at man skal være forsigtig med at sætte prædikatet "nyreligiøs" på Thorkild Grosbøll. Eneste sammenhæng ville være et filosofisk, vagt gudsbegreb, siger Ole Skjerbæk Madsen, der roser Dialogcentrets initiativ.

– I det mindste vil det skabe en smule klarhed. Og hvis en kirke ikke er klar, er den en dårlig dialogpartner.

Thorkild Grosbøll ønsker ikke at kommentere sagen og henviser til, "at han stadig har mundkurv på."

Men religionshistoriker ved Syddansk Universitet i Odense Olav Hammer ser Dialogcentrets udmelding som en klassisk manøvre.

– Man ser altid sin egen version som den rigtige, alt andet er en afvigelse. Men spørgsmålet er, hvad er en "rigtig" kristen? Det er der ingen entydig forklaring på, fordi forestillingen om det er en ideologisk manøvre, mener Olav Hammer.

Han henviser til, at selve begrebet "kristendom" konstrueres ved enhver tid. For 100 år siden ville det være radikalt at afskrive Bibelens skabelsesberetning, hvilket er normalt i dag, siger religionshistorikeren.

Han fastslår, at der ikke findes en objektiv målestok for, hvad der er den "rigtige" kristendom.

loewendahl@kristeligt-dagblad.dk