Prøv avisen

Adventstiden er begyndelsen

Maler og billedhugger Peter Brandes forbinder adventstiden med sin barndoms forventninger i december. Foto: .

For maler og billedhugger Peter Brandes burde advent vare hele året. Kristeligt Dagblad har talt med ham om, hvad ventetiden betyder

Hvad er advent?

Advent er noget, man forventer, der kommer. Det er forventningens tid, men en helt særlig tid, hvis man har bekendt sig til kristendommen. Kristendommen begynder her, så det er et vigtigt tidspunkt for alle kristne mennesker. Gud blev født som menneske til at hjælpe os med at leve vores tilværelse med et håb.

LÆS OGSÅ:Præst: Skær ned på aktiviteterne i adventstiden

Kristus er talsmanden med budskabet om, at tilværelsen ikke bare er et sæt terninger, du tilfældigt slår med, men at du med dit eget valg kan afgøre, om du vinder eller ej. Lige nu er jeg ved at lave en udsmykning til en kirke i Nordkap med en fire en halv meter høj Kristus-figur. Han spreder sine arme ud, dels for at modtage én, dels for at velsigne. Samtidig er han korsfæstet, men kigger op i modsætning til mange andre Kristus-figurer, der kigger ned, fordi han er døende på korset. Adventstiden er begyndelsen, også til det, at Kristus kigger op fra korset og takker for, at han er udvalgt.
Hvad siger Bibelen om advent?

Der er mange steder i Det Gamle Testamente, der forudsiger, at nu kommer vi til tiden for kongefødslen. Også i Det Nye Testamente om hyrderne, der så Betlehemsstjernen julenat og var med til at vidne, at der blev en frelser født. Judas Thaddæus siges at være en af dem. Han blev en af apostlene, som jeg har skildret på porten til Roskilde Domkirke med en stjerne som symbol.

Hvad kan advent fortælle os eksistentielt?

Den fortæller, at der er os en frelser født. Hvis du tror på det budskab, og hvis du vil være med til at efterleve kristendommens budskab, så kan det ændre din tilværelse.

Hvad betyder advent for dig?

Ligesom mange andre ting i livet handler adventstiden om, at man sætter en dato, fordi der er noget, der gentager sig. Vi mennesker har en glæde ved at lave ritualer og have noget at se frem til. Min far havde dåbsdag forleden. Han blev genfødt ved at blive døbt som 36-årig, og selvom han ikke længere lever, fejrer vi stadig dagen i min familie, fordi det er vigtigt for os. Advent betyder to ting for mig. Det ene er nostalgisk, fordi jeg forbinder den med en tid i min barndom, der var fyldt med forventninger om, at julen kommer. Det andet handler om, at adventstiden burde være en permanent tid, for den har noget med hans tilstedeværelse at gøre, og den er permanent.