Prøv avisen

Ægteskabskursus til alle brudepar i Aarhus Kommune

Aarhus Kommune vil klæde fremtidige brudepar bedre på, til når det bliver hverdag. Foto: Arkivfoto

Forår og sommer er højsæson for kirkebryllupper, og nu tilbydes nyslåede ægtepar i Aarhus og omegn et gratis kursus, der giver redskaber til god kommunikation og forbedret samliv

”Så forkynder jeg jer at være ægtefolk både for Gud og mennesker” - sådan lyder det rundt om i mange af landets kirker, når bryllupssæsonen for alvor sætter ind med forårets komme. Bruden er smuk, buketten bundet på rette vis og festen planlagt ned til mindste detalje. Det er en nem dag at være lykkelig.

Når hverdagen indtræffer, er det ikke altid helt så enkelt. Derfor vil Folkekirkesamvirket i Aarhus, en sammenslutning af sogne i Aarhus Kommune, give alle nyslåede ægtepar en helt særlig bryllupsgave: et tilbud om at deltage i et Prep-kursus, som er et undervisningsforløb, der kan ruste nygifte til at være par og familie.

”Det er et oplagt område at byde ind på for folkekirken. Vi har fat i rigtig mange mennesker i forbindelse med vielser, så hvorfor ikke følge op? Vi vil gerne hjælpe til med, at det ikke kun går godt på bryllupsdagen, men også fremover,” fortæller Flemming Lindeløf Rasmussen, sekretariatsleder hos Folkekirkesamvirket i Aarhus. Her har projektet været undervejs i et par år, motiveret af de ”uhyggeligt høje skilsmissetal” og indsamlet viden fra Norge, hvor man har haft succes med at nedbringe skilsmisseraten blandt andet ved at tilbyde Prep-kurser. Det er nu blevet muligt for Folkekirkesamvirket i Aarhus, fordi både Kirkens Korshær og Y's Men har bidraget med midler.

Prep står på dansk for ”Praktiske redskaber til et engageret parforhold” og er baseret på næsten 30 års forskning i, hvad der skaber bedre relationer i parforhold. I Danmark udbydes kurset blandt andet af Center for Familieudvikling, der også vil stå for afholdelsen af kurset for de aarhusianske nygifte.

Flemming Lindeløf Rasmussen sammenligner tilbuddet med en anden folkekirkesucces.

”Vi har i folkekirken gode erfaringer med etablering af sorggrupper for efterladte. Her er idéen, at vi har mere at tilbyde end selve begravelsen. Det er samme tankegang her,” forklarer han.

Idéen er, at den lokale sognepræst får mulighed for at tilbyde parret kurset som en alternativ bryllupsgave. Med folkekirken som afsender.

Et kursus består af godt 15 timers program og vil berøre emner som kommunikation, problemløsning, seksualitet og værdier. Undervisningsformen veksler mellem oplæg og samtale med ens egen ægtefælle. Studier har vist, at par, der lærer at anvende principperne bag Prep, har større mulighed for at blive sammen.

I Danmark ender omkring 43 procent af alle ægteskaber i skilsmisse. Et tal, som Folkekirkesamvirket i Aarhus gerne ser blive mindre.

”Det er en succes, hvis vi kan være med til bare at kappe et par procent af det tal,” siger Flemming Lindeløf Rasmussen.

Folkekirkesamvirket i Aarhus holder det første Prep-kursus til efteråret, når bryllupssæsonen så småt klinger af.