Ærkebiskop: Bjergprædikenen giver argumentet mod Brexit

Ærkebiskoppen af Canterbury er den seneste kirkeleder, der opfordrer den britiske befolkning til at blive i EU

Kirken har været neutral i spørgsmålet om Brexit, men Justin Welbys udmelding er den seneste, hvor kirkelige ledere vælger i side.
Kirken har været neutral i spørgsmålet om Brexit, men Justin Welbys udmelding er den seneste, hvor kirkelige ledere vælger i side.

Kristne principper hører til i hjertet af den britiske identitet. Og de samme kristne principper taler for, at briterne skal stemme for at blive i EU. Det fastslår Ærkebiskoppen af Canterbury i et åbent brev.

”De principper kommer fra Jesu lære, og særligt fra Bjergprædikenen og saligprisningerne,” skriver Justin Welby.

Han brev blev offentliggjort i søndagsudgaven af avisen Daily Mail, som er landets næststørste avis. Men den er også en af de stærkeste fortalere for, at briterne skal forlade EU og ikke mindst en indædt kritiker af indvandringen fra EU. Det er den holdning, som Justin Welby går i rette med.
 
”De principper, som Jesus lærte os, og som har formet os, omfatter også kærlighed til den fattige, den ukendte og den fremmede,” skriver Justin Welby, som mener, at EU har spillet en vigtig rolle i genopbygningen af det Europa, der var nedbrudt efter Anden Verdenskrig.

”EU har bidraget til, at vi har en bedre menneskelig udvikling og social omsorg end på noget andet tidspunkt i den europæiske historie,” fortsætter han.

Kirken har længe været neutral i spørgsmålet om Brexit, som et britisk farvel kaldes, men Justin Welbys udmelding er den seneste af en række klare udmeldinger fra kirkelige ledere.

Storbritannien skal blive i EU, mener tilsvarende kirkeledere i Skotland og Wales. Samme budskab lyder fra den katolske kirke. Tidligere har den nuværende ærkebiskop af York, John Sentamu, og forrige ærkebiskop af Canterbury, Rowan Williams,ligeledes meldt sig på ja-fløjen.

Den mest markante undtagelse er George Carey, som var ærkebiskop af Canterbury fra 1991-2002.
Han finder sin bibelske reference for Brexit i Anden Mosebog.

”At forlade Egypten og stå ansigt mod ukendte konsekvenser var ikke umiddelbart en tiltalende mulighed. Men Guds stemme sagde: ’Lad mit folk gå”, skriver George Carey i et indlæg, som ligeledes er bragt i Daily Mail.Selvom kirkeledere har givet deres holdninger tilkende i debatten, tvivler professor i kirkehistorie, Diarmaid MacCulloch fra Oxford University, på effekten.
 
”Det er interessant, at store dele af kirkerne er for at blive i EU. Men der er ingen, der rigtigt lytter til kirkerne længere,” siger historikeren til Kristeligt Dagblad.