Biskopper i fælles brev: Brexit-lov vil være katastrofal

Lederne af den anglikanske kirke i England, Wales, Skotland og Nordirland mener, at ny Brexit-lov kan have vidtgående konsekvenser for både freden i Nordirland og det britiske demokrati

Blandt underskriverne finder man de to ærkebiskopper fra Church of England, Justin Welby og Stephen Cottrell, som ses her på billedet. Ærkebiskoppen af Wales, John Davies, biskop Mark Stange fra den episkopale kirke i Skotland, samt John McDowell, der er ærkebiskop af Armagh, er også underskrivere på brevet.
Blandt underskriverne finder man de to ærkebiskopper fra Church of England, Justin Welby og Stephen Cottrell, som ses her på billedet. Ærkebiskoppen af Wales, John Davies, biskop Mark Stange fra den episkopale kirke i Skotland, samt John McDowell, der er ærkebiskop af Armagh, er også underskrivere på brevet. . Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix.

I en usædvanlig direkte politisk udtalelse siger fem anglikanske ærkebiskopper og biskopper fra over for et nyt Brexit-lovforslag fra den konservative britiske regering.

Der er tale om ærkebiskopperne for Nordirland, Wales og England samt den ledende biskop for Skotland.

Sammen har de skrevet et åbent brev, som blev bragt i Financial Times i går, og her advarer de imod lovforslaget, som handler om, hvordan det såkaldte britiske indre marked skal se ud efter Brexit. EU har kaldt lovforslaget for et brud på udtrædelsesaftalen med EU, og det er en opfattelse, som biskopperne deler.

”Lovforslaget giver regeringens ministre lov til at bryde internationale aftaler. Det har voldsomme moralske såvel som politiske og juridiske konsekvenser. Det er vores opfattelse, at det kan skabe en katastrofal præcedens,” skriver de fem anglikanske ledere i brevet.

Blandt underskriverne er de to ærkebiskopper fra Church of England, Justin Welby og Stephen Cottrell. De er desuden blandt de 26 biskopper, der har sæde i Overhuset, som nu skal behandle lovforslaget.

Et stort flertal i Underhuset har allerede vedtaget forslaget, som ellers er blevet fordømt af alle nulevende tidligere premierministre – både fra oppositionspartiet Labour og regeringspartiet De Konservative, som siden december har haft absolut flertal i Underhuset i det britiske parlament. Men premierminister Boris Johnson har ikke samme flertal i Overhuset, hvorfor biskoppernes holdning har politisk vægt.

Udover de to ærkebiskopper fra den engelske statskirke, som sidder i Overhuset, er brevet underskrevet af ærkebiskoppen af Wales, John Davies, biskop Mark Stange fra den episkopale kirke i Skotland, samt John McDowell, der er ærkebiskop af Armagh og dermed den anglikanske biskop for både Irland og Nordirland.

Et af budskaberne fra biskopperne er netop, at lovforslaget reelt vil føre til et brud på Langfredagsaftalen, som siden 1999 har sikret freden i Nordirland. Bliver den nye lov vedtaget i sin nuværende form, vil den påvirke den åbne grænse mellem Irland og Nordirland efter Brexit, som træder i kraft til nytår. Den åbne grænse er ellers skrevet ind i udtrædelsesaftalen mellem EU og briterne, hvorfor EU har truet med at stævne den britiske regering ved en international domstol.

Omvendt kritiserer den tidligere konservative Brexit-minister David Jones den kirkelige indblanding.

”Det er fuldstændigt uden for kirkens ansvarsområde. Det viser endnu engang, at kirken ukritisk sluger propaganda fra de, der vil blive i EU,” siger han til avisen Daily Mail.

Kritikken fra kirken kommer samtidig med, at The Sunday Times kunne afsløre, at den netop fratrådte ærkebiskop af York, John Sentamu, ikke er blevet udpeget som livslangt medlem af Overhuset, som alle andre afgående ærkebiskopper ellers er blevet pr. automatik.