Tidligere indsat: Ærlighed og tilgivelse var vejen frem

Søndagens prædikentekst handler om at få en chance til, mener Tom Hansen, der er tidligere indsat. Og han fik selv en, mens han stadig var fængslet

Det var ikke oplagt, at Tom Hansen skulle havne i fængsel for drabsforsøg, da han aldrig havde begået kriminalitet før.
Det var ikke oplagt, at Tom Hansen skulle havne i fængsel for drabsforsøg, da han aldrig havde begået kriminalitet før. . Foto: Privatfoto.

Vejen tilbage til samfundet startede med sandheden, fortæller Tom Hansen. Han har tilbragt syv år af sit liv bag tremmer for et drabsforsøg. Og han kan genkende sig selv i overtolderen Zakæus fra søndagens prædikentekst, da de begge har gjort forkerte ting. Tom Hansen mener, at mange tidligere og nuværende indsatte vil kunne se sig selv i den historie.

”Det, som jeg ser i søndagens tekst, er, at Jesus giver Zakæus muligheden for at påtage sig ansvaret for sine tidligere handlinger. Jeg har selv haft brug for en chance til, da jeg kom i fængsel. Jeg havde utrolig svært ved at se muligheden for et godt liv efter tiden som indsat,” siger Tom Hansen.

Alle i Tom Hansens omgangskreds var chokerede, da han blev fængslet. Også den politibetjent, der anholdt ham. Han havde nemlig aldrig fået så meget som en fartbøde.

Tom Hansen havde et behov for at tilgive sig selv og blive tilgivet. Men det viste sig at være svært. Han havde en oplevelse af, at hans omgangskreds frygtede, at hvis et så almindeligt menneske som ham kunne gøre noget så frygteligt, så kunne alle måske. Så de tog afstand til ham, og han mistede kontakten til mange.

Og Tom Hansen havde også svært ved at tilgive sig selv, da han efter eget udsagn godt kendte forskellen på rigtigt og forkert. Han vidste godt, at han på et tidspunkt ville komme ud af fængslet, men tvivlede på, om han nogensinde ville blive fri for alvor. Han svælgede i skyld og selvmedlidenhed, men fandt ligesom i prædikenteksten nogle, der kunne hjælpe ham med at få håb om fremtidig tilgivelse.

”Jeg opdagede, at der stadig var en verden udenfor, som ventede på mig, da jeg kom med i Fangekoret,” siger han med henvisning til det kendte kor, der består af tidligere og nuværende indsatte i landets fængsler.

”Vi sang salmer, og jeg fik også udgang, når vi skulle optræde. Min første optræden var i en kirke. Jeg havde aldrig haft et forhold til folkekirken og var også udmeldt, da jeg kom i fængsel. I den kirke hørte jeg til min egen overraskelse for første gang efter, da præsten holdt sin prædiken. Han talte om Guds tilgivelse, og det var jo det, jeg havde brug for. Efterfølgende talte jeg med ham, og han var imponeret over min og de andre medlemmer af Fangekorets ærlighed om, hvorfor vi sad inde. Min vej mod tilgivelse og troen på et godt liv startede lige dér med sandheden.”

Tom Hansen håber også, at samfundet vil tage lektien fra prædikenteksten til sig. Han forventer ikke forståelse for kriminelle handlinger, men håber snarere på en accept af, at sket er sket, og at der kommer mere fokus på, hvordan man hjælper tidligere kriminelle videre i livet.

”Jeg tog min straf, som man skal og bør. Jeg håber, at andre tror på, at jeg stadig kan være et godt menneske med meget at byde på, selvom jeg har gjort noget forfærdeligt,” siger han.

I dag har Tom Hansen været en fri mand i to år. Men han er ikke vendt fuldstændig tilbage til sit liv, som det var før. Han har nemlig skiftet sit arbejde som smed ud. Han arbejder i dag i Café Exit, som hjælper tidligere indsatte tilbage til samfundet.

”Jeg føler mig utrolig heldig, da jeg selv har haft en god overgang fra at være i fængsel til at få min frihed igen. Og jeg føler nu et ansvar for at hjælpe andre, så de også møder de rigtige mennesker på deres vej tilbage til samfundet.”

Hvad ville du sige, hvis du skulle prædike på søndag?

Jeg ville prædike om tilgivelse, som er vigtig at give andre, men også sig selv. Jeg ville sige, at man skal give andre mennesker muligheden for at vise, at de kan ændre sig og rette op på deres fejl.

Hvad er det vigtigste for dig af De Ti Bud?

Det ottende bud, der handler om, at man skal tale sandt. Man kommer længst med sandheden, og den har det med at komme frem. Jeg bryder mig ikke om, når folk lyver.

Hvordan er din ønskegudstjeneste?

Den er vedkommende, relevant og nutidig. Præsten skal være i øjenhøjde med dem, der er mødt op i kirken. Jeg har for ofte været til gudstjenester, hvor jeg føler, at præsten har talt ned til sine tilhørere. Der må også gerne være humor.

Hvordan er dit gudsbillede?

Gud er for mig en retfærdig vejleder, der viser én vejen i livet. Han er også en rådgiver, som jeg kan søge svar hos.