Prøv avisen

Kristen familie sendes hjem til Pakistan i morgen

Asylsøgeren Robert og hans familie tilhører Pakistans kristne minoritet. Derfor frygter han at blive udsat for forfølgelse i hjemlandet, når Danmark i morgen hjemsender familien

I morgen kommer dagen, som den 35-årige Robert og hans familie havde håbet at kunne undgå. For snart seks år siden flygtede han, hustruen og parrets nyfødte datter fra Pakistan til Danmark på grund af blandt andet chikane, som ifølge ham skyldtes deres religion. De er kristne.

Men efter tre år her i landet fik Robert og hustruen Marina, som nu også har to børn og et tredje på vej, afslag på deres asylsag. Og medmindre noget uforudset dukker op i mellemtiden, flyver de mod hjemlandet i morgen.

”Det er et mirakel, hvis vi overhovedet kommer ud af lufthavnen. Jeg frygter, at de med det samme vil sende os i fængsel og tage alle vores ting. Jeg frygter, hvad der vil ske med min gravide kone og mine børn,” siger Robert og henviser til Pakistans strenge blasfemilov, som han mener myndighederne vil bruge mod ham, fordi han har søgt asyl i udlandet.

Robert og Marina er begge af anglo-indisk afstamning. Det vil sige, at de er efterkommere af britiske kolonister i Indien. Dermed er de en minoritet i kraft af både deres religion og deres etnicitet.

Det gør det endnu sværere at holde lav profil, når de ankommer, mener Robert.

“Når de hører mit navn, vil de med det samme vide, jeg er anglo-inder. Så vil de spørge til min religion og true mig på livet, hvis jeg ikke konverterer til islam,” siger han.

Familien har fremlagt sagen for flygtningenævnet, men har ikke fået medhold i, at situationen er for risikabel for dem. De blev anbefalet, siger de, at flytte til den sydvestlige provins Baluchistan i stedet for hjembyen Rawalpindi ved Islamabad.

Men det kan ikke lade sig gøre, siger Robert. Han solgte alle sine ejendele, inden han flygtede til Danmark, og han er nødt til at flytte ind hos familiemedlemmer i Rawalpindi.

Stig Toft Madsen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet, kender ikke til episoder, hvor hjemvendte er blevet sigtet for brud på blasfemiloven for at have søgt asyl i udlandet. Men han er enig med Robert Hugh Sams i, at det ikke er nemt at være kristen i Pakistan.

”Størstedelen af gruppen er fattige. De er svagt stillede politisk. Som kristne er de i islamisternes skudlinje. Deres ledere er blevet ramt, og flere kirker er blevet angrebet. Men de skyder sjældent igen. De kristne er en af de få minoriteter i Pakistan, som ikke har deres egen milits,” siger han.

Roberts svigermor blev hjemsendt fra Danmark for to år siden. Hun er efterfølgende konverteret til islam, men ifølge Robert var det af tvang. Hun var nødt til at gøre det, fordi hun blev truet på sit liv, mener han.

Han frygter, at han og familien må gøre det samme.

”Vi elsker vores religion, og vi elsker at gå i kirke. Men lige nu har jeg svært ved at se andre muligheder end bare at konvertere til islam, hvis vi bliver forfulgt. Vi har ikke lyst, men det er måske den eneste mulighed,” siger han.

Flygtningenævnet, der træffer endelige afgørelser i asyl-sager, afviser at kommentere konkrete sager som denne.

Rettelse den 6. juli 2015: Familiens efternavne og billeder har tidligere fremgået af artiklen men er blevet fjernet efter ønske fra familien af hensyn til deres sikkerhed.