Prøv avisen

Afviste kristne irakere samler sig

Også i Sverige har afviste asylsøgere taget kirkens rum i brug. Omkring 300 afviste kristne asylsøgere samlede sig i mandags i Linköping domkirke til et stormøde med en række politikere. På billedet ses Brorsons Kirke i København, hvor en gruppe afviste irakere søgte tilflugt. - Foto: Leif Tuxen

I Sverige står en gruppe irakiske kristne til at blive tvangshjemsendt. Derfor samlede de sig i mandags til et stormøde i Linköping domkirke. Ved mødet deltog også politikere fra alle partier i Riksdagen

I Sverige står en gruppe kristne flygtninge til at blive tvangshjemsendt til Irak. Det fik i mandags omkring 300 kristne irakere til at samle sig i Linköping domkirke, hvor de ved et stormøde kunne få politikerne i tale.

Politikere fra alle partier i Rigsdagen mødte op til mødet, hvor irakerne blandt andet bad om at få deres sager genoptaget. Det blev et følelsesladet møde, fortæller medarrangør og diakon Jan Johansson.

- Den medmenneskelige og humanitære samtale kom frem. Der var til og med en politiker som græd. Men om man bagefter står ved det, man mærkede i hjertekulen, er en anden sag, siger Jan Johansson til den svenske avis Dagen.

Som en etnisk udrensning
Jan Johansen glædede sig over, at mødet fik meget opmærksomhed fra pressen. Men han er dog opgivende, når det kommer til den manglende forståelse, der er for irakernes situation i samfundet. Han synes, at situationen kan sammenlignes med de etniske udrensninger i Bosnien i 1990erne.

- Når et lands regering ikke beskytter sine borgere fra overgreb må det være etnisk udrensning. I maj blev der afvist 25 irakere. I dag ved man kun at én er tilbage gemt uden for Mosel. Hvad er meningen med det? Hvad er det for et ræsonnement, siger Jan Johansson.

Flere af deltagerne kunne fortælle om mord, overgreb og kidnapninger mod kristne i Irak. En ung iraker bebudede, at han hellere ville tage sit eget liv end at vende tilbage. Jan Johanson mener derfor, at alle humanitære organisationer, med kirken i spidsen, burde samles om at stoppe afvisningerne af irakerne.

- Hvordan vi kommer videre med det her, ved jeg ikke, men det her var bare begyndelsen. Vi må være meget mere opfindsomme og slagkraftige for at vække verdens samvittighed. Først da kan det blive et godt resultat, siger Jan Johansson.

Socialdemokrat bakker op
En af de politikere, der var med på mødet, var socialdemokraten Anne Ludvigsson. Hun anser irakernes situation for at være akut.

- Det var et virkelig vigtigt møde. Det viser, at det er en akut situation for de irakere, som nu skal afvises fra Sverige til et Irak, som ikke er klar til at tage imod dem, som ikke kan opfylde de krav, der stilles for hjemsendelsen, siger Anne Ludvigsson.

Hun understreger, at alt står og falder på, om Irak kan leve op til den hjemsendelsesaftale, der er blevet indgået. Kan Irak ikke det, så falder aftalen.

Anne Ludvigsson vil nu overveje at stille yderligere spørgsmål til migrationsminister Tobias Billström. Hun håber, at alle de politikere, der deltog på mødet, vil påtale over for regeringen, at der skal ske en forandring. Men det er mindst lige så vigtigt, at presset også fortsættes fra befolkningen og kirken, mener hun.