Alarmerende nye tal for sexmisbrug i den katolske kirke

Omfanget af skandalen i den katolske kirke i USA er langt større end først antaget, viser undersøgelse

Sexskandalen i den katolske kirke i USA synes ingen ende at ville tage. Antallet af sager, hvor der er begået overgreb mod mindreårige, ser nu ud til at være meget større end først antaget.

De katolske biskopper i USA har selv taget initiativ til en undersøgelse, der skal kortlægge omfanget af det seksuelle misbrug i samtlige 195 bispedømmer fra 1950 til 2002.

Resultatet af denne undersøgelse vil blive præsenteret den 27. februar. Men allerede nu har nyhedsbureauet Associated Press indhentet tal fra 80 bispedømmer, der har gjort deres statistikker offentligt tilgængelige. Med tal fra lidt under halvdelen af de deltagende bispedømmer kan Associated Press tælle sig frem til, at 1341 præster har forgrebet sig seksuelt på mindreårige.

Det tal er langt større, end man havde forestillet sig, da skandalen begyndte at rulle for to år siden. Flere medier og organisationer har tidligere forsøgt at lave deres egne opgørelser, men de er kun kommet frem til omkring halvt så mange overgreb.

Fuld åbenhed

Som sagt er det endnu kun lidt under halvdelen af bispedømmerne, der har offentliggjort deres tal. Men store ærkebispedømmer som Boston og Los Angeles, der har kæmpet med hundredvis af anklager om seksuelt misbrug, har endnu ikke indrapporteret deres antal. Derfor er det ikke en urimelig vurdering, at det samlede antal af præster, der har gjort sig skyldige i seksuelt misbrug, kan blive dobbelt så stort. De katolske biskopper er da også indstillet på, at den endelige rapport ikke bliver hyggelæsning.

- Det er en meget trist situation, men biskopperne har forberedt sig på det, siger William Ryan, der er talsmand for sammenslutningen af katolske biskopper i USA.

- Biskopperne har selv ønsket denne undersøgelse, fordi de vil kende det fulde omfang af sexmisbruget. De ønsker fuldstændig åbenhed og gennemsigtighed omkring sagen, selv om det kommer til at gøre ondt. Det er en del af helingsprocessen, konstaterer William Ryan.

Biskopper ikke med

Flere organisationer, der arbejder for at hjælpe ofrene for det seksuelle misbrug, stiller dog allerede nu spørgsmålstegn ved, om undersøgelsen vil skabe fuldstændig åbenhed omkring sagen.

- Bispedømmerne har selv haft ansvaret for at indrapportere deres sager. Der er ikke tale om en uvildig undersøgelse. Jeg tror aldrig, at vi kommer til at kende det sande omfang af de seksuelle krænkelser, siger Suzanne Morse fra Voice of the Faithful, der er en organisation af lægkatolikker.

- Vi er også kritiske over for, at man ikke har opgjort antallet af biskopper, der har flyttet skyldige præster fra stilling til stilling, selv om de var vidende om misbruget.

Samme kritik lyder fra organisationen Survivors Network of those Abused by Priests, der hjælper ofre for sexmisbruget.

- Det her handler ikke om, hvad hundredvis af brutale præster har gjort, men snarere, hvad dusinvis af medskyldige biskopper har gjort. Selv nu fokuserer biskopperne stadig på at begrænse skadens omfang i stedet for at række hånden ud til ofrene og fremme helingsprocessen, siger David Cerulli, der er bestyrelsesmedlem for organisationen.

kirke@kristeligt-dagblad.dk