Alkohol er med til at skabe unges identitet

Det at drikke opfattes som et ritual i overgangen fra barn til voksen, siger ungdomsforsker

Aftener med masser af promiller i blodet er et vigtigt element i børn og unges bestræbelser på at skabe deres egen identitet. Det fastslår ungdomsforsker Niels Ulrik Sørensen fra Center for Ungdomsforskning, Roskilde Universitet.

- Når børn og unge går i byen, er det et vigtigt ritual i overgangen fra barn til voksen. Seksualiteten er det helt centrale omdrejningspunkt, og det ultimative er at score. Det er forbundet med masser af prestige, og her spiller alkohol en afgørende rolle som en forudsætning for, at man tør tage initiativ, siger Niels Ulrik Sørensen.

Ifølge ungdomsforskeren tager udviklingen fra barn til voksen for alvor fart, når de unge til privatfester mødes over en flok øl, billig pap-vin og flaskerne fra forældrenes barskab - eller til de klub- og ungdomsskolefester, hvor alkoholforbuddet klares ved at indtage de våde varer på forhånd eller ved at tanke op i hækken flere gange i løbet af aftenen.

En udvikling, der kulminerer med den store manddomsprøve - en tur i byen på bar eller diskotek.

- Privat- og ungdomsskolefesterne er i den forstand kun en øvelse. Det helt store ritual kommer, når man tør bevæge sig ud i byens rum blandt fremmede mennesker. Men alkohol er ikke kun et middel til at overvinde den frygt, der er forbundet hermed. Det er også en del af spillereglerne i byen, hvor alle de andre også er fulde, siger Niels Ulrik Sørensen.

Han er ikke i tvivl om, at de fleste børn og unge godt ved, at et stort alkoholforbrug kan have alvorlige konsekvenser, men ifølge Niels Ulrik Sørensen betyder det ikke noget. De unges trang til at skabe deres egen identitet er ganske enkelt for stor, mener han. Årsagerne er en idealisering af ungdomsårene, og en familieorden hvor de unge ikke i samme grad som tidligere definerer sig selv ud fra den familie, de er vokset op i.

- De unge kan selv skabe deres identitet, og dermed bliver de valg, de træffer, til identitetsvalg. Den teknologiske udvikling har gjort, at alt omkring dem forandrer sig og skifter karakter hele tiden, og det oplever de som om, de ikke er bundet af noget - at de har uanede muligheder for at skabe et liv på deres helt egne præmisser, siger Niels Ulrik Sørensen.

Han understreger, at frigørelsen fra forældrene ikke er noget unikt for Danmark, men at den også finder sted i andre lande. At de danske unge har rekord i indtagelse af alkohol, hænger efter hans mening derfor til dels sammen med de voksnes liberale indstilling og omgang med alkohol. Det er ikke moralsk forkasteligt at have et stort alkoholforbrug herhjemme, og det smitter af på de unge, mener Niels Ulrik Sørensen, der tvivler på, at udviklingen vil vende.

- Nok spiller forældrenes indstilling en væsentlig rolle, men det er altså stærke kræfter, de er oppe imod. De unge følger andre spilleregler end de voksne, og det er helt i orden at miste kontrollen og bryde normerne. Udviklingen er nærmest accelereret de seneste 10-15 år, men selvfølgelig kan man fra samfundets side sætte mekanismer i gang, der kan påvirke udviklingen - eksempelvis ved at gøre alkohol mindre tilgængeligt på barer og i butikker. Men umiddelbart har jeg dog svært ved at se nogle modtendenser, siger han.

/ritzau/